Hyppää sisältöön

Hedelmistä helpotusta akneen

Runsaasti hedelmiä, kokojyväleipää ja pastaa sisältävä ruokavalio saattaa lievittää akneoireita, ilmenee tuoreesta australialaistutkimuksesta.

Aknen perimmäistä syytä ei vielä tunneta, mutta yhtenä syyllisenä on pidetty länsimaista ruokavaliota. Erityisesti runsaan sokerin kulutuksella on epäilty olevan vaikutusta.

American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa selvitettiinkin, voidaanko pienen glykeemisen kuorman omaavalla ruokavaliolla vähentää akneoireita.

Tutkimuksessa satunnaistettiin 43 kohtalaisesta tai vaikeasta aknesta kärsivää nuorta miestä kahteen ryhmään. Toiseen ryhmään kuuluvien ruokavalio koostui 25-prosenttisesti proteiineista, 30-prosenttisesti rasvoista ja 45-prosenttisesti pienen glykeemisen kuorman omaavista hiilihydraateista kuten hedelmistä, kokojyväleivästä ja pastasta.

Verrokkiryhmäläisiä vastaavasti kehotettiin nauttimaan säännöllisesti hiilihydraatteja niiden laadusta välittämättä.

Kolmen kuukauden seurannan jälkeen erityisruokavaliota noudattaneiden miesten aknen todettiin vähentyneen selvästi verrokkiryhmään verrattuna. Lisäksi heidän insuliiniherkkyytensä oli parantunut ja paino pudonnut hiukan verrokkeja enemmän.

Tutkijoiden mukaan heidän tuloksensa osoittavat ensi kertaa, että ruokavalion muutoksella on vaikutusta akneen. He kuitenkin painottavat, että lisätutkimukset yhteyden varmentamiseksi ovat paikallaan.