1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Soluasunnot eivät kelpaa opiskelijoille

Opiskelija-asuntojen vilkkain hakuaika alkaa lähiviikkoina. Esimerkiksi Tampereella ja Turussa osa opiskelijoista ei saa opiskelija-asuntoa vaan joutuu hakemaan asunnon vapailta markkinoilta. Tilannetta mutkistaa se, että opiskelijat eivät halua muuttaa soluasuntoihin.

Kotimaan uutiset

Opiskelupaikkojen varmistuminen tuo tuhansia uusia opiskelijoita Suomen suuriin opiskelukaupunkeihin.

Suurella osalla opiskelijoista ensimmäinen oma asunto on perinteisesti ollut soluasunto. Yhteisen keittiön ja vessan jakaminen ei kuitenkaan enää houkuta.

Useimmilla opiskelijapaikkakunnilla ei enää rakenneta uusia soluja ja vanhojakin remontoidaan perheasunnoiksi. Ahtauden ja ikävien asuintovereiden lisäksi soluasumisesta vieraannuttaa kohonnut elintaso.

- Kotona on totuttu hyvään asumiseen ja itsenäiseltä elämältä haetaan samaa. Ehkä yksilöllisyys toteutuu paremmin yksiössä. Yhteisöllisyys ei ole nyt niin muodissa, arvioi Helsingin opiskelija-asuntosäätiön asiakkuuspäällikkö Anna Lassus.

Opiskelijat eivät haluaisi soluihin, mutta niihin majoittuminen on monella paikkakunnalla tänäkin syksynä ainoa mahdollisuus. Suurimmissa opiskelijakaupungeissa, kuten Turussa ja Tampereella, jää asuntosäätiöiden arvion mukaan satoja opiskelijoita vaille opiskelija-asuntoa.

Vapailta markkinoilta asunto järjestyy useimmille, mutta hinnat kohoavat silloin korkeuksiin.

YLE Uutiset

Lue seuraavaksi