The Finnish Prisoner -oopperan yleisö haltioissaan Englannissa

Oolannin sota -lauluun perustuva yhteisöooppera The Finnish Prisoner eli Suomalainen vanki sai ensi-iltansa keskiviikkona Lewesissa Sussexissa Etelä-Englannissa. Kansallisoopperan, kamarioopperan ja brittiläisen Paddock-teatterin yhteistuotannon esitykset jatkuvat sunnuntaihin asti.

kulttuuri

Suomalaisen vangin esiintyjät ovat paikallisia ammattitaiteilijoita ja paikallisia amatöörikuoroja. Lisämausteeksi oli Suomesta tuotu kahdeksan kansallisoopperan ja kamarioopperan laulajaa esittämään suomalaisvankeja.

Kirjailija Stephen Plaice oli tehnyt libreton 350 suomalaisesta vangista, jotka tuotiin Oolannin sodan eli Bomarsundin taistelun jälkeen vuonna 1854 sotavankeina Lewesin kaupunkiin. Kaupunkilaiset ystävystyivät vankien kanssa. Vangeista tuli suuri turistinähtävyys koko Etelä-Englannissa.

Tositarinaan Stephen Plaice on ympännyt fiktiivistä ainesta muun muassa tarinan nykyaikaan liittävän kehyskertomuksen sekä papin tytär Lilyn ja vanki Matts Olanderin rakkaustarinan. Olanderia esittää Jarmo Ojala ja Lilyä 17-vuotias nuori kyky Joanna Soggi, jonka Paddock-teatteri jakaa lähellä sijaitsevan Glyndebournen oopperan kanssa.

Suomalaiset laulajat loistivat korkeatasoisella laulullaan ja varmalla esiintymisellään.

Esitys on herättänyt huomiota Britanniassa Oli Paddock-teatterin onnenpotku, että se sai hankkeeseen mukaan nousevan säveltäjätähden Orlando Goughin. Orlando Gough kertoo yrittäneensä omassa versiossaan hillitä Oolannin sota -laulun machoa uhoa. Sotahan on aina myös traaginen tapahtuma. Monet suomalaisvangit menehtyivät vankilassa tuberkuloosiin. Säveltäjä totesi itse, että Suomalaisesta vangista ei lopultakaan syntynyt oopperaa vaan, jonkinlainen musikaali tai musiikki-teatteria Stephen Sondheimin tyyliin. Ohjaaja Susannah Waters ansioitui erityisesti amatöörikuorojen ja lapsikuoron käsittelyssä. Suomalaispoikien lähtiessä kotiin sodan päätyttyä kaupungin lapsetkin laulavat Oolannin sotaa. Esitys on herättänyt huomiota brittimediassa: valtakunnallisessa päivälehdessä The Guardianissa oli iso ennakkojuttu, BBC:n ja Sky-television aluetelevisiot ja venäläinen televisioyhtiö ovat tehneet juttuja, paikallisradioista ja alueen lehdistöstä puhumattakaan. Ensi-illan jälkeen alueen paikallisradio kommentoi esitystä suopeaan sävyyn. Ensi-ilta oli loppuunmyyty, ja yleisö oli haltioissaan. Suomalainen vanki tuodaan vuonna 2009 Suomeen Hämeenlinnaan - ehkä myös Ahvenanmaalle.

Lähteet: Eeva Lennon, Radion kulttuuriuutiset