1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuudennen ydinvoimalan kannatus selvässä laskussa

Kuudennen ydinvoimalan rakentamisen kannatus näyttäisi laskeneen selvästi. Etelä-Suomen Sanomien ja Satakunnan Kansan teettämässä kyselyssä ainoastaan hieman runsas kolmannes vastaajista kannatti voimalan rakentamista.

Kotimaan uutiset

Vielä viime lokakuussa Helsingin Sanomien teettämässä kyselyssä uutta ydinvoimalaa kannatti yli puolet vastaajista. Nyt Etelä-Suomen Sanomien ja Satakunnan Kansan kyselyssä kuudennen ydinvoimalan rakentamista sanoi kannattavansa 36 prosenttia ja vastustavansa 46 prosenttia vastaajista.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen (kesk.) pitää kuudennen ydinvoimalan suosion romahtamista yllättävänä. Hänestä on vaikea nähdä, että viime kuukausina olisi tapahtunut mitään, mikä selittäisi asenteiden muutoksen.

- Ehkä viidennen reaktorin (Olkiluoto 3:n) työmaan ongelmat ovat aiheuttaneet eron. Toisaalta niiden voisi kuvitella vaikuttavan myös päinvastaiseen suuntaan kertomalla siitä, kuinka tarkasti meillä viranomaiset valvovat kaikkea tekemistä, mikä liittyy ydinvoimaan, Pekkarinen puntaroi.

Etelä-Suomen Sanomat tiedusteli mielipidekyselyn yhteydessä myös kansalaisten halukkuutta vähentää omaa energiankulutustaan. Kahdeksan kymmenestä vastaajasta ilmoitti olevansa valmiita haasteeseen.

- Se on erittäin positiivinen viesti. Kunpa tuo asenne näkyisi myös käytännön toimina. Vielä se ei ole näkynyt, Pekkarinen sanoi.

Kyselyä varten haastateltiin puhelimitse tuhatta 15 - 79-vuotiasta suomalaista ja sen virhemarginaali on kolme prosenttiyksikköä. Naisia vastanneista oli 515, miehiä 488. Haastattelut tehtiin 3. - 11. heinäkuuta.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi