Energiaa säästävä rakentaminen tulee kalliiksi

Rakentajat välttävät energiaa säästäviä tekniikoita usein niiden korkean hinnan takia. Energiaa säästävän rakentamisen asiantuntijat kaipaavatkin lisää tukea ympäristöystävällisille ratkaisuille.

talous

Asuminen muodostaa huomattavan osan Suomen energiakulutuksesta. Uusi hallitus on puheissaan ja ohjelmissaan vaatinut energiaa säästävien asuntojen rakentamista.

Hämeenlinnan asuntomessuille matalaenergiatalon suunnitelleen diplomi-insinööri Olavi Tupamäen mukaan käytännön teot energiansäästön tukemiseksi ovat kuitenkin olleet vielä vähäisiä.

- Aina päädytään siihen, että tarvitaan keppiä ja porkkanaa. Keppipuolelle tarvittasiin parempia, tiukempia määräyksiä, joilla energiaa voitaisiin todella säästää. Mutta porkkanapuoli on kokonaan unohdettu. Saksassa ja monessa muussa maassa kun rakentaa energiatehokkaan talon, niin siihen automaattisesti tulee valtiolta apua - verohelpotuksia ja muuta, Tupamäki sanoo.

Uudet rakennustavat yleistyvät vähitellen, mutta samalla asuntojen keskikoko kasvaa. Parinsadan neliön omakotitalo ei ole nykyään harvinaisuus. Siis mitä rakentamisella energiaa säästetään, se saatetaan asuntojen keskikoon kasvaessa hävitä.

Lähteet: YLE Uutiset