Hyppää sisältöön

Hamasin suosio laskee

Gazan kaistaleen valtaaminen on maksanut ääri-islamilaiselle Hamas-liikkeelle paljon. Sunnuntaina julkaistun tutkimuksen mukaan Hamas on menettänyt tukijoitaan Gazassa viimeaikaisten väkivaltaisuuksien takia.

Kaistalla asuvista vain 23 prosenttia kannattaa Hamasia, kun kuukausi sitten liikkeellä oli vielä lähes kolmanneksen tuki.

Hamasin Gazasta ajama kilpaileva Fatah-liike on sen sijaan nostanut kannatustaan alueella peräti 12 prosenttiyksiköllä. Palestiinalaisten presidentin Mahmud Abbasin johtamalla maallisella Fatahilla on nyt takanaan 43 prosenttia gazalaisista.

Tutkimuksen tekijöiden mukaan Hamasin ja Fatahin kannatukseen ovat vaikuttaneet viime viikkoina erityisesti hintojen nousu ja ruoan puute Gazassa. Alueella elävät tuntuvat myös olevan huolissaan Hamasin yhä itsevaltaisemmaksi käyvistä otteista.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema Hamas-johtaja Ismail Hania sanoo, ettei hän kadu Gazan valtaamista. Hanian mukaan Hamas on valmis neuvottelemaan Fatahin kanssa ja tarjoamaan Israelille rauhansopimusta.

YK ja Maailmanpankki ovat varoittaneet taloudellisen ja humanitaarisen kriisin kärjistymisestä Gazassa jos Israel ja länsimaat eivät poista alueelle langetettuja taloudellisia pakotteita. Länsirantaa koskevat pakotteet poistettiin kesäkuun puolessa välissä presidentti Abbasin erotettua Hamasin johtaman hallituksen. Hamas ei ole hyväksynyt eroa.

AP, Reuters, YLE Uutiset