Olmert lupaa vapauttaa 250 palestiinalaisvankia

Israelin pääministeri Ehud Olmert on luvannut palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille, että Israel vapauttaa 250 palestiinalaisvankia tällä viikolla aiempien lupausten mukaisesti. Olmert ja Abbas tapasivat maanantaina Olmertin virka-asunnolla Jerusalemissa.

Ulkomaat

Olmertin tiedottajan mukaan vangit vapautetaan perjantaina ja heistä 85 prosenttia kuuluu Abbasin Fatah-puolueeseen. Vapautettavien joukossa ei ole yhtään Hamasin jäsentä.

Vankien vapauttamisella Israel pyrkii tukemaan presidenttin Abbasin hallintoa Gazan kaistaleella valtaa pitävää islamistista Hamasia vastaan. Hamas on kieltäytynyt tunnustamasta Abbasin nimittämää hätätilahallitusta, jonka Abbas nimitti kilpailevan Hamas-johtoisen hallituksen tilalle.

Fatah ja Israel ovat pyrkineet tiivistämään suhteitaan Palestiinalaisten Fatah-järjestöä edustava Abbas perusti hallituksen Länsirannalle sen jälkeen, kun palestiinalaisten parlamenttia hallitseva ääri-islamilainen Hamas-liike oli ottanut Gazan alueen hallintaansa väkivalloin. Fatah ja Israel ovat viime aikoina pyrkineet tiivistämään suhteitaan. Sunnuntaina joukko Fatahiin kuuluvia palestiinalaistaistelijoita ilmoitti pidättäytyvänsä jatkossa iskuista Israelia vastaan. Vastineeksi Israel ei pyri enää ottamaan kiinni tai surmaamaan tulitaukoon sitoutuneita taistelijoita. Olmert on myös luvannut helpottaa Länsirannalla asuvien palestiinalaisten matkustusrajoituksia, vaikka israelilaisten viranomaisten mukaan tiesulkujen vähentäminen ja rajanylityksen helpottaminen on uhka Israelin turvallisuudelle. Hamasin johtaja Ismail Hania on tuominnut vankien vapautuksen. Hänen mukaansa Israel pyrkii vain syventämään Fatahin ja Hamasin välistä juopaa. Reuters, YLE Uutiset