1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. viihde

Festivaalit panostavat yhä enemmän luonnon suojeluun

Kesäfestivaalit satsaavat aiempaa enemmän ympäristöasioihin. Ulkomailla festarivieraille tarjotaan palkintoja roskien keräämisestä ja kotimaan festareilla esimerkiksi kimppakyytiläisille luvataan ilmainen parkkipaikka.

Viimeksi sunnuntaina Helsingissä järjestettiin reilut 45 000 kävijää kerännyt Metallican konsertti. Juhlijat ovat jättäneet roskia pitkin kaupunkia, joka on tyypillistä massatapahtumien yhteydessä. Helsingin kaupungin piiripuutarhurin Jukka Ukkosen mukaan tuhansien ihmisien roskien siivoaminen on valtava urakka ja vuosi vuodelta jätettä vaikuttaa tulevan yhä enemmän.

Festareiden järjestäjät ovat kuitenkin heräämässä roskaamiseen ja muihin ympäristöhaittoihin. Kertakäyttötuopit ovat vaihtuneet useilla kotimaisilla rokkijuhlilla kovamuovituoppeihin. Ilosaarirockissa puolestaan juotiin vain reilusti tuotettua kahvia ja Raumanmeren juhannusjuhlilla kimppakyytiläiset saivat ilmaisen parkkipaikan.

Maailmalla ollaan vieläkin pidemmällä ja festarivieraille tarjotaan hulppeita täkyjä. Roskildessa täydestä roskapussista sai palkaksi olutta ja ahkerimmat kerääjät pääsivät lavan taakse ja saivat ilmaiset liput ensi vuoden festareille.