Verotulot roimassa kasvussa

Valtion verotulot ovat kasvaneet alkuvuonna ennustettua nopeammin. Valtiontalouden ylijäämää ovat paisuttaneet erityisesti yritysten maksamat verot. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos uskoo, että myös valtion koko vuoden verokertymä paisuu odotettuakin suuremmaksi.

talous

Tutkimusjohtaja Hannu Hernesniemi Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksesta uskoo jo Valtionkonttorin julkistamien puolivuotislukujen perusteella, että myös valtion koko vuoden verotuotot nousevat odotettuakin suuremmiksi. Hänen mukaansa tämä johtuu kokonaan yritysten maksamista veroista.

Valtiovarainministeriössä katsotaan, että nyörit on nyt pidettävä tiukalla hyvistä ajoista huolimatta. Ministeriö on toppuutellut muiden muassa veronkevennysvaatimuksia, jottei talous ylikuumenisi.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksessa sen sijaan nähdään, että valikoidut veronkevennykset olisivat täysin mahdollisia.

Hernesniemen mukaan yritysten kilpailukykyä pitäisi auttaa. Hänestä ainakin metalli- ja konetuoteteollisuudessa tarvittaisiin lisää investointeja.

Virallinen ennuste valtion verokertymästä saadaan kuitenkin vasta elokuun vaihteessa - viimeistään ennen budjettiriihtä. Tuolloin valtiovarainministeriö itse päivittää oman ennusteensa valtion verotuloista.

Siitä mihin jakovaraa lopulta käytetään, taistellaan syksyn budjettiriihessä. Esille noussevat ainakin hoitajien palkankorotukset, investointeja tukevat veroratkaisut ja palkkaratkaisujen tukeminen ylipäätään.

Lähteet: YLE Uutiset