Kiinan suuri palomuuri aiheuttanut sähköpostikaaoksen

Internetin käyttäjät ja palveluntarjoajat syyttävät sensuuriviranomaisia sähköpostiongelmista Kiinassa. Sähköpostiliikenne Kiinasta ja Kiinaan on takunnut jo neljän päivän ajan.

Ulkomaat

Reutersin jututtaman, nimettömänä pysyvän lähteen mukaan pngelmat johtuvat siitä, että maahan asennetaan uutta palomuurijärjestelmää. Palomuurin asentavat China Telecom ja China Netcom, jotka ovat kumpikin Kiinan valtion omistuksessa.

Haastateltu shanghailaisen tietotekniikkayrityksen johtaja sanoo, että järjestelmän ansiosta viestien seurantaa on mahdollista tehostaa. Syyksi tehostusten ajankohdalle epäillään elokuussa järjestettävää Kiinan, Venäjän ja neljän Keski-Aasian maan yhteistä kokousta, jossa käsitellään terrorismia ja rajat ylittävää rikollisuutta.

Kiinassa on käynnissä kampanja, jolla kitketään internetin haitallisena pidettyä aineistoa. Keskushallinnon kanta on ollut kahtalainen: toisaalta alueellisista väärinkäytöksistä ja korruptiosta kertovalle kansalaisjournalismille on sallittu enemmän tilaa, mutta toisaalta muun maailman sisältöjä halutaan kontrolloida.

Reuters, YLE Uutiset

Lähteet: Kiinalaisministeri arvostelee sensuuria