Eurooppaan tulossa Nokian ajama standardi mobiili-tv:lle

Eurooppaan on tulossa yhteinen mobiili-tv-standardi. Tämä tarkoittaa sitä, että samalla kännykällä voi katsella mobiilitelevisiota ympäri Eurooppaa. Yhteisen standardin uskotaan myös laskevan laitteiden hintoja.

talous

Euroopan Unionin komissio suosittelee alueelle Nokian ajamaa DVB-H -nimistä mobiili-tv-tekniikkaa. Käytännössä komission suositus johtanee siihen, että tästä tekniikasta tulee ainoa Euroopassa. Komissio myös toteaa, että jollei DVB-H yleisty vapaaehtoisesti, se on valmis säätämään tekniikan pakolliseksi EU:n alueella direktiivillä.

Suositus sisältyy komission keskiviikkona hyväksymään strategiaan mobiili-tv:n käyttöönoton edistämiseksi 27 jäsenvaltiossa.

DVB-H:ta on kokeiltu 18 maassa Euroopassa. Komissio ajaa yhteistä standardia, jotta markkinat eivät pirstaloituisi monien mobiili-tv-tekniikoiden käytön takia.

Asiantuntija pitää yhden standardin valintaa merkittävänä. Tärkeää on, että samalla puhelimella voi katsoa televisiota missä päin tahansa.

- Kun kyseessä on järjestelmä, joka perustuu nimen omaan siihen, että se on käytettävissä kännykällä, niin on ensiarvoisen tärkeää, että se sama järjestelmä toimii mahdollisimman laajalla alueella, Viestintäviraston erityisasiantuntija Kari Kangas pohtii.

Halvempia kännyköitä Tietotekniikka-alan edustaja uskoo, että yhteinen standardi luo suuremmat markkinat ja laskee puhelimien hintoja. Tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliiton FiComin toimitusjohtaja Reijo Svento muistuttaa siitä, että esimerkiksi Euroopan laajuinen GSM standardi toimi erittäin hyvin. - Jos joka alueella on omat standardit markkinat olisivat pienemmät, Svento toteaa. Virkamies uskoo samaan. - Kun Eurooppaan saadaan yhtenäinen standardi, niin totta kai se laajentaa markkinoita. Tällöin päätelaitteiden hintojen pitäisi tulla myös hyvin kohtuulliselle tasolle, Kari Kangas uskoo. Kaikki eivät ole tätä mieltä. Esimerkiksi jotkut Nokian kilpailijoista uskovat, että yhteen tekniikkaan päätyminen rajoittaa kilpailua ja siten nostaa hintoja. Nokialta ei kommentoitu asiaa. Palvelut lisääntyvät

Mobiili-tv-palvelut ovat toistaiseksi olleet Euroopassa vähäisiä. Virkamies uskoo, että kehitys nopeutuu.

- Uskoisin, että palveluiden yleistyminen nyt nopeutuu, kun komissio on ottanut näinkin vahvan kannan DVB-H:n puolesta, Kangas pohtii

Komission päätöksestä huolimatta mobiili-tv:n yleistymistä hidastaa yhä monta asiaa. Yksi suurimmista on tekijänoikeuskysymykset. Niiden vuoksi esimerkiksi Yleisradio ei lähetä mobiilitelevisiossa ohjelmiaan. Kaupallisten kanavien ohjelmia tosin kännyssä jo näkyy.

Lähteet: YLE Uutiset