Brasiliassa lentokenttäturman uhrien etsintä jatkuu

Brasiliassa Sao Paolossa Gongonhasin lentokentällä uhrien etsintä turmakoneen hylystä on jatkunut. Ensimmäiset onnettomuusalueelta koneen ulkopuolelta löytyneet uhrit on haudattu torstaina.

Ulkomaat

Kaikki 186 koneessa ollutta matkustajaa ja lentohenkilökunnan jäsentä kuolivat Brasilian historian tuhoisimmassa lento-onnettomuudessa, kun Brasilian suurimman lentoyhtiön Tam:n Airbus 320 ajautui laskeutumisen jälkeen pois kiitoradalta, tormäsi tankkausasemaan ja rahtiterminaaliin ja syttyi tuleen.

Turma-alueen rakennusten raunioista on virallisten tietojen mukaan löytynyt kolme ruumista.

Syy ei selvillä Onnettomuuden syy ei ole selvinnyt. Onnettomuuden aiheuttajaksi on epäilty huonoa säätä ja kentän laskeutumisradan lyhyyttä ja sijaintia kaupunkialueen keskellä. Sao Paolossa oli satanut runsaasti ennen onnettomuutta, ja kiitorata oli liukas ja vetinen. Tuoreimmat turman syytutkimukset viittaavat kuitenkin koneen ylinopeuteen. Kentän turvakameroilta saadut kuvat näyttävät, että turmakone laskeutui radalle huomattavasti nopeammin kuin hieman ennen sitä laskeutunut toinen lentokone. Lentojen turvallisuutta ja onnettomuuksien ehkäisyä valvovan ilmavoimien tutkimuskeskuksen johtajan Jorge Kersul Filhon mukaan turmakoneen lentäjä oli ilmeisesti yrittänyt saada koneen uuteen nousuun heti laskeutumisen jälkeen. Lentokentän sulkemista harkitaan Brasilian liittovaltion tuomarit harkitsevat Gongonhasin lentokentän sulkemista. Kiitorata, jolla turma tapahtui, on suljettu. Kentän mahdollisen sulkemisen ajankohtaa ei ole ilmoitettu. Brasilian hallituksen mukaan kentän sulkeminen olisi hätiköityä ennen kuin onnettomuuden syy on selvinnyt. Maan tärkeimmän kotimaan lentojen lentokentän sulkeminen Etelä-Amerikan suurimmassa kaupungissa Sao Paolossa vaikuttaisi siviili-ilmailuun koko Brasiliassa, Etelä-Amerikan suurimmassa maassa. Liittovaltion tuomareiden mukaan toimenpide voi olla välttämätön turvallisuuden vuoksi. Maansuru julistettu

Brasiliaan julistettiin onnettomuuden jälkeen kolmen päivän maansuru. Onnettomuus on kärjistänyt siviili-ilmailun vaikeuksia, jotka ovat jatkuneet jo useita kuukausia.

Brasilian kongressi on kuluneen vuoden aikana käsitellyt useita kertoja siviili-ilmailun turvallisuutta, sillä maan lennonjohtojärjestelmää on arvosteltu. Liittovaltion tuomari oli määrännyt Gongonhasin kentän suljettavaksi aiemmin tänä vuonna turvallisuussyistä. Päätös kumottiin kentän keskeisen sijainnin ja taloudellisten syiden takia.

Nyt oppositio vaati ilmailulaitoksen johdon ja maan puolustusministerin eroa. Puolustusministeriö valvoo Brasiliassa siviili-ilmailun turvallisuutta.

Lähteet: DPA, AFP