1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Britannian viikinkiarkun arvo jopa miljoona puntaa

British Museum pitää aiemmin tänä vuonna löytynyttä viikinkiaarretta tärkeimpänä Britanniassa 150 vuoteen. Kolikoita ja arvokkaita metalliesineitä löytyi lyijyarkkuun kätketystä hopeoidusta kulhosta läheltä Harrogatea Pohjois-Englannista. Aarre julkistettiin torstaina.

kulttuuri

Museon tutkijat arvioivat, että Harrogaten aarteen on haudannut varakas viikinkijohtaja vuoden 927 tienoilla. Tuolloin anglosaksikuningas Athelstan hyökkäsi viikinkien hallitsemaan Northumbrian kuningaskuntaan.

Arvokkaimpana esineenä pidetään hopeoitua kulhoa, jonka arvellaan olevan peräisin ranskalaisesta luostarista. Toinen erityisen merkittävä esine on harvinainen kultainen koru. Museon tutkijat ovat silti innostuneita pelkästään lyijyarkustakin.

Nyt aarteen arvo arvioidaan, jonka jälkeen voidaan päättää, kuinka suuri palkkio sen löytäjille David ja Andrew Whelanille - isälle ja pojalle - kuuluu. Joidenkin arvioiden mukaan arvo voisi olla jopa miljoona puntaa eli 1,5 miljoonaa euroa.

Löydöt kuvaavat osaltaan sitä, miten laajoja viikinkien tekemät matkat olivat, sillä kätkössä oli esineistöä Afganistania, Venäjää ja Irlantia myöten. Lisäksi osa yli 600 kolikosta viittaa islaminuskoon ja viikinkien omaan uskomusmaailmaan.

Norjalaiset ja tanskalaiset viikingit alkoivat hyökkäillä puolustamattomiin englantilaiskyliin 700-luvulla. Alle sata vuotta myöhemmin he jo asuttivat laajoja alueita etenkin pohjoisessa.

Tätä ennen suuri viikinkiaarre löytyi Cuerdalesta Pohjois-Englannista vuonna 1840.

Reuters, Telegraph, Times, YLE Uutiset

Lähteet: Kuva aarteesta Telegraphin sivuilla

Lue seuraavaksi