1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

C-vitamiini ei suojaakaan vilustumiselta

Uuden tutkimuksen mukaan C-vitamiini ei suojaa vilustumiselta. Suomalais-australialaisessa yhdistelmätutkimuksessa todettiin, että säännölinen C-vitamiinivalmisteiden syöminen ei juuri vähentänyt koehenkilöiden sairastamien flunssien lukumäärää. Sen sijaan C-vitamiini saattaa tuoda helpotusta vilustumisoireisiin ja lyhentää sairauden kestoa.

Kotimaan uutiset

Suomalais-australialainen tutkijaryhmä kokosi hiljattain yhteen maailmalla aiemmin tehtyjen C-vitamiini-tutkimusten tulokset. Selvisi, että 1 000 milligramman päivittäinen C-vitamiiniannos ei vähennä sairastettujen flunssien määrää. - C-vitamiini ei ehkäise tavallisella väestöllä flunssaa, sillä länsimaissa saadaan tarpeeksi paljon ravinnosta c-vitamiinia, niin että c-vitamiinitabletit eivät ehkäise flunssaa, kertoo tutkijaryhmän suomalaisjäsen dosentti Harri Hemilä Helsingin yliopistosta. Normaali aikuinen sairastaa keskimäärin 2-3 flunssaa vuodessa syö hän säännöllisesti C-vitamiinivalmisteita tai ei. Erityistapauksilla puolestaan tarkoitetaan henkilöitä, jotka ovat aliravittuja tai joutuvat ajoittain kovaan fyysiseen rasitukseen. Esimerkiksi kestävyysurheilijoita kuten maratoonareilla säännöllinen lisä-C-vitamiini vähensi vilustumisia jopa puolella. Tutkimuksessa selvisi kuitenkin, että C-vitamiini saattaa lyhentää jo alkaneen flunssan kestoa ja helpottaa oireita. - Tutkimusten mukaan C-vitamiini lyhentää flunssia ja lievittää niiden oireita, mutta nämä vaikutukset eivät ole kauhean isoja. Ja toisaalta tutkimustulokset ovat vain keskiarvoja eli toisille on hyötyä enemmän ja toisille vähemmän, Hemilä selvittää. C-vitamiinin ehkäisevään vaikutukseen uskottu pitkään

Käsitys C-vitamiinista infektioiden ehkäisijänä on elänyt jo pitkään. Se syntyi noin sata vuotta sitten kun C-vitamiini löydettiin ja sen puutteen huomattiin aiheuttavan keripukkia.

Aihe tuli laajempaan tietoisuuteen vasta 1970-luvulla, kun nobelisti Linus Pauling päätteli aiempien tutkimustulosten perusteella, että C-vitamiini estää flunssaa. Uudempien tutkimusten valossa tuo käsitys on nyt siis osoitettu ainakin osittain virheelliseksi.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi