Uusi Harry Potter otti varaslähdön Suomessa

Lauantaina ilmestyvä Harry Potter -kirjasarjan viimeistä osaa myydään jo Suomessa. Englanninkielinen Harry Potter and the Deathly Hallows löytyi torstaina ainakin S-Market-ketjuun kuuluvan Nurmeksen osuuskaupan kirjaosastolta.

Kotimaa

Marketpäällikkö Heimo Meriläinen kertoo, että kirjaa ehdittiin myydä neljä kappaletta ennen kuin asia havaittiin. Meriläisen mukaan kyseessä on inhimillinen erehdys. Kirjaa oli kyselty myymälästä, ja vasta pari päivää töissä ollut työntekijä oli laittanut sitä hyllyyn.

Kymmenen kappaleen erä Harry Potter -kirjoja oli saapunut kauppaan aiemmin päivällä. Kirjat Nurmekselle toimittaneen espoolaisen Kustannustaidon maajohtaja Osmo Rautiainen sanoo, ettei hänen yrityksellään ole tietoa kirjan etuajassa julkaisemisesta seuraavista mahdollisista seuraamuksista. Sopimukset kirjojen julkaisusta on hänen mukaansa tehty suoraan ruotsalaisen Förlagssystemin ja kirjan brittiläisen kustantajan Bloomsburyn välillä. Rautiainen ei myöskään usko, että mahdolliset sanktiot koskisivat Kustannustaitoa. Rautiaisen mukaan Harry Potter -kirjojen kustantaja Bloomsbury on tietoinen vuodosta. SOK:n mukaan kirjaa ehdittiin myydä neljä kappaletta. Myyjä oli vahingossa katsonut listasta kirjan sisäänostohinnan ja veloittanut kovakantisesta uutuudesta yhdeksäntoista euroa. Muille S-ryhmän kaupoille on hinnaksi määritelty 24,90 euroa. Harry Potter -sarjan viimeistä osaa on vartioitu ennennäkemättömän mittavin turvatoimin. Kirjan maailmanlaajuinen julkaisuaika on lauantain vastaisena yönä kello kahdelta Suomen aikaa.

Kirjan julkaisuaika on rikottu myös ainakin Yhdysvalloissa, missä sen kustantaja on haastanut kaksi jälleenmyyjää oikeuteen näiden toimitettua kirjaa etuajassa sitä ennakkoon tilanneille.

Lähteet: YLE Uutiset