1. yle.fi
  2. Uutiset

Poliisi myötämielinen sudanilaisnaisen turvapaikka-asiassa

Kuopion poliisi suhtautuu myötämielisesti Kuopion seurakuntien sudanilaiselle turvapaikanhakijalle tarjoamaan turvapaikkaan. Apulaispoliisipäällikkö Esko Ruokosen mukaan poliisi ei kiirehdi asiassa, vaan seuraa tapauksen etenemistä rauhassa. Poliisilla on naisen olinpaikka tiedossaan.

Kotimaan uutiset

Kuopion evankelisluterilainen seurakuntayhtymä tarjosi turvapaikan sudanilaiselle turvapaikanhakijalle, joka ei saanut Suomesta oleskelulupaa.

Kuopion kirkon tiedotuspäällikkö Lahja Pyykönen kertoi Yleisradion englanninkielisille uutisille, että seurakunta tarjoaa sudanilaisnaiselle "turvaa ja suojelua".

Käytännössä nainen saa turvapaikan kirkon sisältä poliisin mahdollisia noutoyrityksiä vastaan. Tällä hetkellä hän on seurakunnan huostassa julkistamattomassa osoitteessa.

Ei pysyvää oleskelulupaa

Sudanilaisnainen tuli Suomeen 1,5 vuotta sitten muiden perheenjäsenten kanssa. Nainen on uskonnoltaan anglikaani eli kuuluu Suomen evankelis-luterilaisen kirkon kanssa protestanttiseen yhteisöön.

Ulkomaalaisvirasto ei ole myöntänyt Kuopiossa asuneelle naiselle missään vaiheessa turvapaikkaa tai pysyvää oleskelulupaa. Hänet voidaan periaatteessa karkottaa maasta koska tahansa.

Nainen on valittanut asiastaan korkeimpaan hallinto-oikeuteen, jolta odotetaan ratkaisua muutaman viikon tai kuukauden kuluttua.

Ulkomaalaisviraston turvapaikkayksikön johtaja Matti Heinonen sanoo, että vetoomus voi johtaa voimassaolevan karkotuspäätöksen lykkäämiseen ja uuteen turvapaikka-anomukseen. Heinosen mukaan kirkolla ei ole suoranaista oikeutta myöntää turvapaikkaa.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi