1. yle.fi
  2. Uutiset

Juha Vainio -palkinto Pauli Hanhiniemelle

Tämänvuotinen Juha Vainio -palkinto on myönnetty muusikko ja lauluntekijä Pauli Hanhiniemelle. Hanhiniemi tunnetaan muun muassa yhtyeiden Kolmas Nainen ja Pauli Hanhiniemen Perunateatteri keulakuvana. Lisäksi hän on kirjoittanut kappaleita useille suomalaisille eturivin artisteille.

kulttuuri

Palkinnon myöntänyt raati kuvaa Pauli Hanhiniemeä yhdeksi Suomi-rockin kulmakivistä. Hanhiniemi on raadin mukaan suorasukainen mutta oivaltava arkirealisti. Hän on oman tiensä kulkija ja suomalaisen laululyriikan uudistaja, joka ammentaa perinteestä mutta ei kumartele esikuvia, perusteet kuuluvat.

Pauli Hanhiniemi tunnetaan ehkä parhaiten Kolmas Nainen -yhtyeestä, jonka riveissä hän lauloi vuosina 1986 - 1994. Yhtyeen uran jälkeen hän jatkoi oman musiikillisen tiensä kulkemista Pauli Hanhiniemen Perunateatteri -yhtyeessä vuosina 1995 - 2004. Yli kaksi vuosikymmentä kestäneen uransa aikana Hanhiniemi on kirjoittanut kappaleita muun muassa Yölle, Popedalle, Topi Sorsakoskelle ja Harri Marstiolle. Hänen musiikillisesta monipuolisuudestaan kielii myös sijoittuminen kolmanneksi Seinäjoen Tangomarkkinoilla. Sijoitus tuli Hanhiniemen kirjoittamasta tangosta Kohti kalleinta. Viime aikoina Hanhiniemi on esiintynyt ja levyttänyt yhdessä uusimman yhtyeensä Hehkumon kanssa. Hehkumon ensimmäinen pitkäsoitto julkaistiin viime vuonna. Juha Vainio -palkinto, jonka arvo on 5 000 euroa, luovutetaan Hanhiniemelle illalla Kotkassa järjestettävän viihdekonsertin yhteydessä. Merkittävän suomalaislyyrikon mukaan nimetty tunnustuspalkinto myönnetään vuosittain merkittävälle suomalaiselle artistille. Kaikkien aikojen ensimmäisen Juha Vainio -palkinnon sai Juice Leskinen vuonna 1991. Sittemmin rahasto on palkinnut muun muassa Gösta Sundqvistin (1996), Tuomari Nurmion (1999) ja Edu Kettusen (2006).

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi