1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Saksa uskoo toisen Afganistanin-panttivangin olevan elossa

Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier sanoo ulkoministeriön uskovan, että toinen Afganistanissa siepatuista saksalaisista on kuollut. Saksan viranomaiset eivät kuitenkaan luota ääri-islamilaisen Taliban-liikkeen edustajan väitteeseen, että kapinalliset olisivat surmanneet molemmat saksalaisvankinsa.

Afganistanin ulkoministeriö on kiistänyt Taliban-tiedottajaksi esittäytyvän miehen väitteet ja sanoo toisen panttivangin kuolleen sydänkohtaukseen ja toisen olevan edelleen hengissä.

Myös ulkoministeri Steinmeierin mukaan vaikuttaa siltä, että saksalaismies kuoli vankeuden koettelemuksiin.

Taliban-liikkeen tiedottajaksi esittäytyvä Yousuf Ahmadi sanoi lauantaina, että Taliban-taistelijat olisivat surmanneet kaksi saksalaista ja viisi afganistanilaista panttivankia.

Ahmadin mukaan panttivangit ammuttiin, koska Saksa ei vastannut Taliban-liikkeen vaatimuksiin joukkojensa vetämisestä Afganistanista. Saksalla on Afganistanissa noin 3 000 Nato-sotilasta. Taliban uhkaa tappaa myös korealaiset Ääri-islamilainen Taliban-liike on myös uhannut alkaa tappaa sieppaamiaan eteläkorealaisia sunnuntaina iltapäivällä, ellei liikkeen vaatimuksiin suostuta. Yousuf Ahmadin mukaan kapinallisten sieppaamat 23 eteläkorealaista panttivankia vapautetaan, jos Afganistanin hallitus vapauttaa vastaavan määrän Taliban-taistelijoita. Siepattujen eteläkorealaisten määräksi on aiemmin ilmoitettu 18. Taliban-taistelijat sieppasivat eteläkorealaiset torstaina matkalla Kandaharista Kabuliin. Etelä-Korea valmis neuvottelemaan Etelä-Korea on kertonut olevansa valmis neuvottelemaan Taliban-liikkeen kanssa siepattujen vapauttamisesta, uutistoimisto AP:n siteeramaa viranomainen kommentoi. Jo aiemmin lauantaina maan presidentti Roh Moo-hyun tuomitsi sieppauksen ja totesi maan ponnistelevan kidnapattujen saattamiseksi kotiin. Etelä-Korealla on Afganistanissa insinööreistä ja lääkäreistä koostuva 200 hengen joukko. Etelä-Korean on tarkoitus vetää joukkonsa pois maasta tämän vuoden lopussa. Reuters, AP, AFP, DPA Eteläkorealaiset yrittävät saada panttivankeja vapaaksi Afganistanissa