1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Britannia karkotti Berezovskin murhasuunnitelmasta epäillyn

Britannia on karkottanut miehen, jota epäiltiin venäläisen liikemiehen Boris Berezovskin murhayrityksestä, Sunday Mirror-lehti kertoo.

Ulkomaat

Lontoon poliisi vahvisti viikolla, että se on pidättänyt miehen, jonka epäiltiin sekaantuneen Berezovskin surmaamiseen tähtäävään salajuoneen.

Poliisi ei ole kertonut, miksi mies päätettiin karkottaa sen sijaan, että hänet olisi tuotu oikeiden eteen Britanniassa.

Sunday Mirror -lehden mukaan syynä olisi se, että maan tiedustelupalvelu MI6 oli seurannut miehen puhelin- ja sähköpostiliikennettä, jonka tuloksia ei voi käyttää todisteena Britanniassa.

Lehden mukaan silloinen pääministeri Tony Blair teki karkottamispäätöksen.

Suurliikemies ja entinen Kremlin sisäpiiriläinen Boris Berezovski asuu maanpaossa Lontoossa ja hänet tunnetaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin arvostelijana. Berezovski itse uskoo Venäjän presidentin Vladimir Putinin määränneen hänet murhattavaksi.

Observer: Poliisi pelkäsi muitakin murhia Observer-lehti puolestaan kertoo poliisin pelänneen myös, että tshetsheenikapinallisten lähettiläänä tunnettu Ahmed Zakajev ja entisen venäläisvakoojan Aleksandr Litvinenkon leski yritettäisiin murhata. He molemmat asuvat Lontoossa. Venäjän ja Britannian suhteet ovat heikentyneet entisen KGB-upseerin Andrei Lugovoin luovuttamisesta syntyneen kiistan vuoksi. Britannian viranomaiset epäilevät Lugovoita Litvinenkon murhasta ja vaativat Lugovoin luovuttamista kuulusteluja varten. Venäjä on kieltäytynyt luovutuksesta vetoamalla perustuslakiin. AFP

Lue seuraavaksi