Kolme Wagneria haluaa Bayreuthin musiikkijuhlien johtoon

Bayreuthin musiikkijuhlien johtajavalinta puhuttaa Saksassa. Perinteikäs musiikkijuhla alkaa keskiviikkona, mutta lehtien kulttuurisivuilla on käyty keskustelua tulevasta johtajasta jo useita viikkoja.

kulttuuri

Bayreuthin musiikkijuhlat päästään aloittamaan vain harvoin harmonisessa ilmapiirissä. Viime vuosina on arvosteltu mm. nykyisen johtajan Wolfgang Wagnerin ohjaajavalintoja sekä juhlilla kuultuja oopperatulkintoja.

Tällä kertaa keskustelua ei kuitenkaan ole käyty musiikkijuhlien ohjelmistosta, vaan johtajuudesta. Musiikkijuhlia reilut viisi vuosikymmentä johtanut Wolfgang Wagner ei ole vielä ilmoittanut luopuvansa tehtävästään, mutta johtajakilpailu on jo käynnissä.

Hakijoina kolme Richard Wagnerin jälkeläistä On mahdollista, että myös Bayreuthin musiikkijuhlien tuleva johtaja on säveltäjä Richard Wagnerin jälkeläinen, sillä taiteellisen johtajan tehtävään on pyrkimässä peräti kolme Wagneria. Kolme naispuolista Wagneria: Nike Wagner, Eva Wagner-Pasquier ja Katharina Wagner. Jos Wolfgang Wagner saisi yksin päättää jatkajastaan, hänen seuraajakseen tulisi nuorin tytär Katharina Wagner, joka myös debytoi ohjaajana juuri alkavilla Bayreuthin musiikkijuhlilla. Vaikka Wolfgang Wagner on valittu elinikäisesti musiikkijuhlien taiteelliseksi johtajaksi, hän ei päätä yksin seuraajastaan. Valinnan tekee Bayreuthin musiikkijuhlien säätiöneuvosto, joka kokoontuu keskustelemaan seuraajasta vasta syksyllä. Viimeksi Wofgang Wagnerille etsittiin seuraajaa kuutisen vuotta sitten. Silloin taiteellisen johtajan tehtävään haki myös Wolfgang Wagnerin vanhempi tytär Eva Wagner-Pasquier. Enemmistö säätiöneuvoston jäsenistä tuki hänen ehdokkuuttaan. Tuolloin Wolfgang Wagner kuitenkin esti tyttärensä valinnan jatkamalla tehtävässään. Uusia tuulia kaivataan

Viime viikkoina on pohdittu myös sitä, riittävätkö elokuussa 88-vuotta täyttävän Wolfgang Wagnerin voimat vielä jatkamaan, mikäli Katharina Wagner ei saa tarvittavaa äänimäärää säätiöneuvoston äänestyksessä.

Katharina Wagnerin mahdollisuudet tulla valituksi Bayreuthin musiikkijuhlien johtoon eivät välttämättä näytä huonoilta. Hänen valttinaan on nuoruus. Bayreuthin musiikkijuhlat on jo pitkään ollut varsin vanhoillisen festivaalin maineessa. 29-vuotiaan Katharina Wagnerin myötä modernin musiikkiteatterin uskotaan löytävän tiensä myös Bayreuthin Festpielhausiin.

Innovatiivisia tuulahduksia tunnutaan kaipaavan tällä hetkellä kipeämmin kuin vankkaa kokemusta musiikkifestivaalin johtamisesta. Eläkeikää lähestyvien serkusten Nike Wagnerin ja Eva Wagner-Pasquierin ei nimittäin uskota tuovan tarvittavaa muutosta Bayreuthiin.

Lähteet: Radion kulttuuriuutiset