Helsingin Espalla lemuaa voihappo

Helsingissä Esplanadin puistoa piinaava haju on tunnistettu. Kaupungin ympäristökeskuksen mukaan kaasukromatografinen analyysi on paljastanut, että hajua aiheuttavat voihappo ja sen esteriyhdisteet.

Kotimaa

Kirjallisuudessa voihapon hajua kuvataan yleensä härskin voin ja oksennuksen lemuksi. Esplanadin hajun kokeneet ovat kuvailleet lemua juuri oksennusmaiseksi.

Löydös vahvistaa käsitystä, jonka mukaan lehmuksista erittyvän mesikasteen sokerit hajoavat mahdollisesti mikrobien ylläpitämän käymisreaktion seurauksena.

Mikrobien laadusta ei vielä ole tietoa, mutta ne saattavat olla peräisin kirvoista.

Voihappo eli butaanihappo kuuluu tyydyttyneisiin rasvahappoihin. Sitä vapautuu esimerkiksi voin härskiintyessä. Voihappo haisee etovalle, mutta on vaaratonta. Voihappo on orgaaninen yhdiste. Huoneenlämmössä se on olomuodoltaan väritöntä, öljymäistä nestettä, joka sekoittuu veteen.

Lähteet: YLE Uutiset