Halonen toivoo, ettei Stasi-aineistoa peiteltäisi

Presidentti Tarja Halonen toivoo, että Itä-Saksaan liittyvä vakoiluaineisto eli ns. Rosenholz-aineisto selvitettäisiin. Tiedotustilaisuudessaan Halonen pohtii, että aineisto tulisi avata ainakin siinä määrin, ettei voida väittää aineistoa salattavan.

Kotimaa

Halosen mukaan oikeusvaltiossa on kyettävä selvittämään vakoilutietoihin liittyvät mahdolliset rikossyytteet ja historialliset seikat.

Halonen on huomannut, että aineistoon liittyvä julkisuus on paisunut siihen mittaan, että asiaan lienee pakko palata. Halonen muistuttaa, että hallitus on luvannut harkita Rosenholz-aineiston kohtaloa. Halonen sanoo luottavansa pääministeri Matti Vanhasen harkintakykyyn.

Entisen Itä-Saksan laajaan vakoilutoimintaan liittyvän Rosenholz-aineiston väitetään sisältävän tietoja suomalaisten osallisuudesta entisen Itä-Saksan tiedusteluorganisaation Stasin hyväksi tehtyyn vakoiluun.

Holmlund: Supolla hallussaan Rosenholz-tietoja YLEn Aamu-TV:n haastatteleman sisäministeri Anne Holmlundin (kok) mukaan suojelupoliisilla on hallussaan aineistoa, joka vastaa osittain tietosisällöltään Rosenholz-aineistoa. Holmlund ei ole valmis julkistamaan aineistoa, koska sitä sitoo luovuttajalle annettu salassapitolupaus. Holmlund mukaan suojelupoliisilla ei ole kuitenkaan hallussaan alkuperäistä Rosenholz-aineistoa. Aamulehden mukaan suojelupoliisi on antanut kahta erilaista tietoa suomalaisvakoojia koskevasta tiedusteluaineistosta. Ulkoministeri Ilkka Kanervalle (kok.) ja sisäasiainministeri Anne Holmlundille kerrottiin, ettei suojelupoliisilla ole hallussaan ns. Rosenholz-aineistoa. Valtion asianajajan Aarno Arvelan mukaan Supo kuitenkin myönsi Alpo Rusin oikeudenkäynnissä, että sillä on kyseinen tiedusteluaineisto hallussaan, lehti kertoo. Aamulehti on aiemmin kertonut, että Supo ja hallituksen keskeiset ministerit sopivat keväällä 2000, että niin sanottu Rosenholz-arkisto avataan tutkijoiden käyttöön. Suojelupoliisi ei kuitenkaan noudattanut linjausta. Arkistoa käytettiin sittemmin, kun Alpo ja Jukka Rusia epäiltiin vakoilusta DDR:n hyväksi. Rosenholz-aineisto on länsitiedustelulta saatua vakoojakorttiaineistoa, joissa on 186 nimeä. Joukossa arvioidaan olevan muutamia suomalaisia. Hautala: Kuurupiilon Stasi-aineiston ympärillä loputtava Eduskunnan lakivaliokunnan puheenjohtaja Heidi Hautala haluaisi vihdoin päättää Stasi-aineiston ympärillä pyörivän kuurupiilon. Hautalan mukaan aineisto tulisi ensi alkuun antaa tutkijoiden haltuun. Sen sijaan eduskunnan puhemies voisi alkaa järjestää suojelupoliisin valvontaa uuteen malliin. - Nyt ei ole muuta ulospääsyä kuin toteuttaa se yhä laajemmin esiin nostettu ajatus, että kaikki tieto mitä suomalaisilla viranomaisilla, valtioneuvostossa, Supossa ja mahdollisesti muualla on, annetaan pätevän asiantuntijaryhmän arvioitavaksi ja tehdään siitä johtopäätökset, Hautala sanoi YLEn Ykkösaamun haastattelussa. Vasemmistoliittokin haluaa listat julki Myös vasemmistoliitossa vaaditaan ns. Stasi-tietojen julkistamista. Vasemmistoliiton puoluesihteerin Sirpa Puhakan mielestä Rosenholz-aineisto on avattava tutkijoille ja asianosaisille. Hänen mukaansa perustelut aineiston salaamiselle ovat jääneet hämäriksi ja poliisiasioista vastaavan ministerin Anne Holmlundin kannanotot ovat hämmentäneet asiaa entisestään. Puhakan mielestä on oletettavaa, että aineistossa on puutteellisia ja liioiteltuja tietoja. Hän huomauttaa, että kokonaiskuvan saaminen kylmän sodan ajoista edellyttää, että tutkijoiden käyttöön avataan kattavat aineistot. Samalla hän vaatii, että eduskunnan roolia on vahvistettava Suojelupoliisin valvonnassa.

Lähteet: YLE Uutiset