Stasi-elokuvan tähti Ulrich Mühe kuollut

Kommunistisen Itä-Saksan kehutuimpiin näyttelijöihin kuulunut ja muurin murtumisen jälkeen tv- ja elokuvatähdeksi noussut Ulrich Mühe on kuollut. 54-vuotiaana kuollut Mühe sai vastikään kansainvälistä tunnustusta, kun elokuva Muiden elämä (Das Leben der Anderen) voitti parhaan ulkomaisen elokuvan Oscarin.

Vuonna 1953 syntynyt Mühe oli armeijassa vartiosotilaana Berliinin muurilla, mutta asepalvelus päättyi ennenaikaisesti vatsahaavan takia. Rakennustyöläisen koulutuksen saanut Mühe aloitti vuonna 1975 opinnot teatterikorkeakoulu Hans Ottossa ja Karl-Marx-Stadtin eli nykyisen Chemnitzin kaupunginteatterissa.

Läpimurtonsa lännessä hän teki ensin teatterinäyttelijänä ja myöhemmin televisiossa sekä elokuvissa. Viime vuosilta Mühe muistetaan kuolinsyyntutkijan roolistaan suositussa rikossarjassa Der lezte Zeuge (Viimeinen todistaja) sekä tämävuotisesta Hitler-komediasta Mein Führer - Die wirklich wahrste Wahrheit über Adolf Hitler (Todella tosin tosi Adolf Hitleristä). Hänet palkittiin sekä Baijerin että Saksan elokuvapalkinnoilla.

Stasin päällysmiestä Florian Henckel von Donnersmarckin elokuvassa esittänyt Mühe kävi omaakin taisteluaan menneiden kanssa. Viime vuonna tiedotusvälineissä seurattiin tiiviisti oikeudenkäyntiä, jossa hän syytti entistä vaimoaan Stasin tiedonantajana toimimisesta. Mühen väitteet kumottiin ja ex-vaimo ehti kuolla ennen päätöstä syöpään.

Mühe kertoi aiemmin tässä kuussa sairastavansa vatsasyöpää. Hän kuoli sunnuntaina ja haudattiin keskiviikkona. Saksan liittokansleri Angela Merkel ilmaisi surunvalittelunsa Mühen poismenon jälkeen ja sanoi Saksan menettäneen ainutlaatuisen näyttelijän.