Uhrien omaiset syyttävät Beslanin räjähdyksistä erikoisjoukkoja

Ennen näkemätön videonauha todistaa, että syksyllä 2004 Venäjällä tapahtuneen Beslanin koulukaappauksen tapahtumia on salailtu, uhrien omaiset sanovat.

Omaisten mukaan uusi videonauha tukee väitettä, että turvallisuusjoukkojen rynnäkön aloittaneet kaksi räjähdystä eivät olleet peräisin kaappaajien räjähteistä vaan sotilaiden ampumista kranaateista. Virallisen raportin mukaan räjähdykset olivat terroristien aiheuttamia.

Omaiset ovat aiemmin sanoneet, että kouluun rynnäkön tehneet venäläisjoukot olivat yhtä syyllisiä panttivankien kuolemiin kuin Tshetsheniaa tukeneet kaappaajatkin.

Aseistautuneet kaappaajat tunkeutuivat syyskuun ensimmäinen päivä vuonna 2004 Pohjois-Ossetiassa beslanilaiseen kouluun ja ottivat vangiksi yli tuhat ihmistä, opettajia, koululaisia ja heitä saattamaan tulleita vanhempia.

Kaappaus päättyi kolme päivää myöhemmin, kun Venäjän turvallisuusjoukot hyökkäsivät kouluun. Koulussa räjähti, ja yli 300 ihmistä kuoli. Heistä suurin osa oli lapsia.

Osa uhrien omaisista on ollut tyytymättömiä virallisiin tutkimuksiin. He ovat ilmoittaneet jatkavansa itse selvitystyötä.