1. yle.fi
  2. Uutiset

Rippileirien suosio romahti Ruotsissa

Rippileirien suosio on romahtanut Ruotsissa. Vain kolmannes 15-vuotiaista ruotsalaisnuorista pääsee ripille, kun Suomessa luku on lähes 90 prosenttia. Kirkon merkitys on muutenkin vähentynyt sen jälkeen, kun kirkko erotettiin valtiosta vuosituhannen alussa.

Ulkomaat

Kirkkoon kuuluu yhdeksästä miljoonasta ruotsalaisesta vajaat seitsemän miljoonaa.

Vielä runsaat kymmenen vuotta sitten rippileirin kävi ruotsalaisnuorista noin puolet, mutta ripille pääsevien määrä on nopeasti vähentynyt.

Tukholmalaisen seurakunnan pappi Elin Hyldén tosin uskoo, että ripille pääsyn väheneminen on trendi lähinnä suurkaupungeissa. Kaupungeissa nuorilla on paljon tekemistä ja vaihtoehtoja, toisin kuin maaseudulla, jossa perinteitä edelleen noudatetaan tiukemmin.

Vähenevät tulot vaikuttavat seurakuntien mahdollisuuksiin tarjota rippikoululaisille kiinnostavia vaihtoehtoja. Kirkon kannalta huolestuttavinta on kuitenkin sen etääntyminen jäsenistään. Kun rippikoulu jää käymättä, vähenevät myös muut kirkon perinteisesti hoitamat toimitukset. Vain puolet ruotsalaisista menee nykyään naimisiin kirkossa, ja myös porvarilliset hautaukset ovat yleistyneet.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi