Punakhmerit vihdoin oikeudenkäyntiin Kambodzhassa

Kambodzhassa entiselle punakhmerijohtajalle on luettu syytteet rikoksista ihmisyyttä vastaan ja hänet on asetettu kotiarestiin. Kyseessä on ensimmäinen 1970-luvulla Kambodzhassa julmuuksia harjoittaneita punakhmerejä vastaan asetettu oikeustoimi.

Ulkomaat

Nyt tuomittu Kang Kek Ieu, joka tunnetaan myös nimellä Duch, toimi kidutuskeskuksen johtajana Kambodzhan pääkaupungissa Phnom Pehnissä. Koulurakennukseen perustetussa rangaistuslaitoksessa kidutettiin tiettävästi ainakin 16 000:ta ihmistä, jotka myöhemmin teloitettiin.

Kang Kek Ieu on odottanut vankilassa oikeudenkäyntiä vuodesta 1999. Oikeudenkäynti on lykkääntynyt vuosia.

1970-luvulla Pol Potin johtaman punakhmerien kommunistihallinnon nelivuotisella kaudella nääntyi nälkään ja pakkotyöhön arviolta kaksi miljoonaa ihmistä. Pol Pot kuoli vuonna 1998.

Monet punakhmerihallinnon ikääntyneistä johtajista elävät nykyisin vapaasti kotimaassaan; ihmisoikeusjärjestöt ovat kiirehtineet heidän toimittamistaan oikeuden eteen.

Punakhmerihallinto kielsi valtakaudellaan muun muassa uskonnon harjoittamisen, koulunkäynnin ja rahan. Miljoonia ihmisiä siirrettiin maaseudulle kolhooseihin - tarkoitus oli kasvattaa kansalaisia ideologisesti maataloustyön avulla.

Punakhmerien hirmuhallinto kaatui vuonna 1979 Vietnamin hyökättyä maahan.

Lähteet: BBC