1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Nilsiän Louhosoopperan tulevaisuus vaakalaudalla

Nilsiän Louhosareenalle esityksiä järjestävä oopperasäätiö Cava pyytää Nilsiän kaupungilta lainaa. Cavan hallitus haluaa kaupungilta 300 000 euroa maksaakseen kahden edellisen kesän aikana syntyneet velat yksityisille ja yrityksille.

kulttuuri

Kaupungin on päätettävä suhtautumisestaan elokuun loppuun mennessä. Jos kaupunki ei myönnä lainaa, oopperatoiminta Louhosareenalla loppuu.

Nilsiän kaupunginjohtajan Jorma Aution mukaan oopperasäätiön avunpyyntö on kaupungille vaikea purtava. Kaupungissa on meneillään talouden tasapainottamisohjelma, ja rahatilanne on kireä muun muassa liikuntakeitaan 10 miljoonan euron velkojen vuoksi. Velat ovat aiempien vuosien perua Joonas Kokkosen Viimeiset kiusaukset -oopperan esitykset ja oopperagaala täyttivät Louhosareenan tänä kesänä, joten katsoja- ja tuottotavoitteet täyttyivät. 300 000 euron velat ovatkin kertyneet kahdelta edelliseltä vuodelta. Areena valmistui vuonna 2004. Tuolloin entisessä kvartsiittikivilouhoksessa esitettiin Mozartin Taikahuilua varsin menestyksekkäästi. Pulmat alkoivat vuoden 2005 Taikahuilu-esityksistä, joihin ei tullut tarpeeksi väkeä. Ongelmat pahenivat viime vuonna, kun Louhosareenalla esitettiin suomenkielinen versio Carl Maria von Weberin oopperasta Paholaisen palkka-ampuja. Sen järjestämiseen oopperasäätiö Cava ei saanut Nilsiän kaupungin lainatakausta, eivätkä esitykset liioin houkutelleet katsomoa täyteen.

Nyt säätiöllä on meneillään kolmen vuoden terveyhdyttämisohjelma. Hallituksen puheenjohtaja Unto Paltemaa uskoo, että ongelmat ratkeavat:

- Keskustelut Nilsiän kaupungin kanssa ovat sujuneet hyvässä hengessä. Ja jos säätiö ei saa kaupungilta lainaa, yritämme viedä tapahtuman jonnekin muualle.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi