1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Elokuvaohjaaja Michelangelo Antonioni kuollut

Kuuluisa italialainen elokuvaohjaaja Michelangelo Antonioni on kuollut 94 vuoden iässä. Hän kuoli kotonaan Roomassa maanantaina, samana päivänä kuin ruotsalaisohjaaja Ingmar Bergman.

kulttuuri

Modernistisena elokuvantekijänä tunnetun Antonionin elokuvia ovat muun muassa Seikkailu, Blow-Up, Ammatti: reportteri ja Zabriskie Point.

Antonioni työskenteli kriitikkona, käsikirjoittana ja dokumenttielokuvien ohjaajana ennen kuin hänestä tuli 1950- ja 1960-lukujen modernismin keskeinen edustaja.

Antonionin ensimmäinen täyspitkä näytelmäelokuva oli Erään rakkauden tarina (1950). Maailmanmaineeseen hän nousi elokuvallaan Seikkailu (1960), joka sai katastrofaalisen vastaanoton Cannesin elokuvajuhlien yleisöltä, mutta nosti sittemmin Antonionin ajan muotiohjaajaksi. Sitä seurasivat milanolaisen yläluokan pariin sijoittuvat elokuvat Yö ja Auringonpimennys (Kuumetta), jotka muodostavat trilogian yhdessä Seikkailun kanssa.

Uransa aikana Antonioni ohjasi kymmeniä elokuvia, myös lyhytfilmejä ja dokumentteja. Hän toimi myös käsikirjoittajana. Antonioni sai elokuvistaan useita palkintoja. Elämäntyöstään hänet palkittiin Oscar-gaalassa vuonna 1995.

Syyskuussa 1912 Ferrarassa syntynyt Antonioni kuvasi etenkin varakasta yläluokkaa sekä samalla ihmissuhteiden hedelmättömyyttä, ahdistusta, rakkauden kuolemaa ja yksinäisyyttä. Hänen elokuvissaan ei tapahdu eikä puhuta paljon, ja yksittäiset otot saattavat olla hyvinkin pitkiä.

Lähteet: AP, AFP, DPA, YLE Uutiset

Lue seuraavaksi