1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

IMF varoittelee Zimbabwea hyperinflaatiosta

Kansainvälinen valuuttarahasto IMF varoittaa, että Zimbabwen koko vuoden inflaatio saattaa nykysuuntauksella nousta yli 100 000 prosentin vuoden loppuun mennessä.

Uutistoimisto Reutersin haastattelema IMF:n Afrikan kehityksen osaston johtaja Abdoulaye Bio Tchane sanoo, että Zimbabwen talousnäkymät ovat synkät, bruttokansantuote supistuu edelleen tänä vuonna ja inflaatio kiihtyy jatkuvasti.

Hallituksen julistama hintasäännöstely pahentaa edelleen elintarvike- ja polttoainepulaa ja siten ruokkii inflaatiota edelleen, IMF:n Bio Tchane sanoo.

Zimbabwen inflaatio on tällä hetkellä virallisesti 4 500 prosenttia, joskin Zimbabwen rahan arvon epäillään todellisuudessa heikkenevän jopa kaksi kertaa kiivaammin. Zimbabwen keskuspankki aikoo laittaa huomenna liikkeelle uuden, 200 000 Zimbabwen dollarin setelin. Rahan arvon kiivaasti heikentyessä zimbabwelaiset ovat joutuneet kantamaan mukanaan valtavia setelimääriä käydessään ostoksilla. Viime kuussa hallitus antoi määräyksen kaikkien palvelujen ja tuotteiden hintojen puolittamisesta. Määräys on johtanut satojen kauppiaiden ja liikemiesten pidätyksiin ja sakottamiseen hintamääräysten rikkomisesta. Samaan aikaan elintarvikepula on edelleen pahentunut. Talouskriisistä on syytetty Zimbabwea maan itsenäistymisestä alkaen hallinneen presidentti Robert Mugaben talouspolitiikkaa. Mugabe sanoo talouden kärsineen hänen länsimaisten vastustajiensa yrityksistä kaataa Zimbabwen johto. Reuters, DPA, AFP