Putin lupasi Venäjän tuen palestiinalaisten presidentille

Venäjän presidentti Vladimir Putin on ilmaissut tukensa palestiinalaisten presidentille Mahmud Abbasille tämän Moskovan vierailun aikana. Putin sanoi Abbasin olevan palestiinalaisten laillinen johtaja. Putin sanoi myös olevansa vakuuttunut siitä, että Abbas tekee kaikkensa palestiinalaisten yhtenäisyyden palauttamiseksi.

Ulkomaat

Abbasin johtaman Fatahin ja islamistisen Hamasin valtakamppailu on johtanut tilanteeseen, jossa Hamas hallitsee palestiinalaisalueita Gazan kaistaleella ja Fatah Länsirannalla.

Abbas sanoi Moskovan-vierailunsa aikana, että dialogi Hamasin kanssa voi jatkua vasta, kun järjestö on luopunut Gazan kaistaleen hallinnasta.

Länsimaat ovat asettuneet kiistassa maltillisena pidetyn Abbasin taakse ja suunnanneet avustuksia Abbasin hallinnolle. Venäjä on kuitenkin pitänyt yllä suhteita myös Hamasiin. Viime vuonna Venäjä joutui Israelin ja länsimaiden arvostelun kohteeksi, kun Hamasin johto vieraili Moskovassa.

Venäjä on viime aikoina vähentänyt jonkin verran vähentänyt yhteyksiään Hamasiin, kertoo Venäjän varaulkoministeri Andrei Denisov. Hänen mukaansa suunnitteilla ei ole korkean tason tapaamisia Hamasin edustajien kanssa.

Denisov sanoi, että Venäjä pyrkii vaikuttamaan Hamasiin suorasti ja epäsuorasti saadakseen sen palaamaan palestiinalaisten kansallisen yhtenäisyyden taakse.Venäjä on osa Lähi-idän rauhanneuvotteluja välittävää nelikkoa eli niin kutsuttua Lähi-idän kvartettia, johon kuuluvat lisäksi Yhdysvallat, EU ja YK.

Hamasin viimevuotista vierailua Moskovassa pidettiin osoituksena Venäjän pyrkimyksistä pyrkimyksistä saada takaisin sitä vaikutusvaltaa, jota sillä oli Lähi-idän diplomatiassa Neuvostoliiton aikana.

Lähteet: AP, AFP