Ingmar Bergman 1918 - 2007

Ruotsalainen elokuvaohjaaja Ingmar Bergman kuoli maanantaina 30. heinäkuuta kotonaan Gotlannissa. Värikkäät 89 vuotta elänyt Bergman kuoli levollisesti, kertoo ohjaajan tytär Eva Bergman.

kulttuuri

Kansainvälisen elokuvahistorian suuriin nimiin kuuluva Bergman oli Ruotsin kuuluisimpia taiteilijoita maailmalla.

Bergman syntyi pappisperheeseen Upsalassa vuonna 1918 ja opiskeli Tukholmassa. Hän kiinnostui teatterista jo varhain, ja teatterityö säilyi hänen intohimonaan ja ammattinaan koko hänen elämänsä ajan, vaikka hänet maailmalla muistetaankin etenkin elokuvistaan.

Bergmanin töitä ovat esimerkiksi elokuvat Fanny ja Alexander, Syyssonaatti ja Neidonlähde sekä oopperataltiointi Taikahuilu. Kansainvälisen läpimurtonsa elokuvaohjaajana Bergman teki 1950-luvulla. Tänä vuonna on tullut kuluneeksi 50 vuotta Bergmanin tuonaikaisiin mestariteoksiin kuuluvien Seitsemännen sinetin ja Mansikkapaikan valmistumisesta. Neljä Bergmanin elokuvista on palkittu Oscar-palkinnoilla: Neidonlähde (1960), Kuin kuvastimessa (1961), Kuiskauksia ja huutoja (1973) sekä Fanny ja Alexander (1983). Näistä Jörn Donnerin tuottama Fanny ja Alexander sai kaikkiaan neljä pystiä. Henkilökohtaista ohjaajan tai käsikirjoittajan Oscaria Bergman ei kuitenkaan koskaan saanut. Kuvauksia elämisen ja kuolemisen vaikeudesta

Bergmanin teokset tunnetaan muun muassa avioliiton ja perheyhteyden kuvauksista sekä vastuun, uskonnon ja kuoleman pohdinnoista.

Elokuvissaan Bergman käytti usein samoja näyttelijöitä. Näitä luottonäyttelijöitä olivat esimerkiksi Erland Josephson, Max von Sydow, Harriet Andersson ja Liv Ullmann.

Bergman aloitti elokuvauransa vuonna 1944. Elämänsä aikana hän ohjasi viitisenkymmentä elokuvaa ja tv-elokuvaa. Lisäksi hän oli teatteriohjaaja, kirjailija ja elokuvakäsikirjoittaja.

Häneltä on julkaistu esimerkiksi omaelämäkerralliset teokset Laterna Magica, Kuvasta kuvaan ja Hyvä tahto. Lisäksi hän muun muassa toimi 1950-luvulla Malmön kaupunginteatterin johtajana ja johti vuosina 1963 - 1966 Ruotsin kansallisnäyttämöä Dramatenia. Naimisiin Bergman meni viidesti, ja viimeinen avioliitto päättyi Ingrid von Rosenin kuolemaan vuonna 1995. Ohjaaja ehti olla monesti myös avoliitossa, ja hänellä oli lukuisia lapsia eri liitoista. Bergman vietti viimeiset vuotensa Fårön saarella Gotlannin pohjoispuolella. Hän täytti 89 vuotta 14. heinäkuuta, pari viikkoa ennen kuolemaansa. (siirryt toiseen palveluun)Anna Simojoki, YLE Uutiset (siirryt toiseen palveluun) TT, Dagens Nyheter, SVT, YLE Uutiset YLEn Elävän arkiston kooste Ingmar Bergmanista (mm. videoita) (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: Ruotsalaiset verkkosivut Ingmar Bergmanista