Lahjaverotus ei kevene

Perintövero on poistumassa suurimmalta osalta perinnönsaajia. Hallitus aikoo vuodenvaihteen jälkeen verottaa vasta yli 20 000 euron perintöjä. Tähän saakka perintöjen verotusta noudattanut lahjavero sen sijaan näyttäisi jäävän kireämmäksi.

Kotimaa

Suomalaiset ikääntyvät ja vaurastuvat. Jälkipolville on enemmän siirrettävää, eikä valtiokaan vauraudessaan näyttäisi olevan aivan joka sentin perään.

Vuoden vaihteen jälkeen hallitus haluaa verottaa perintöjä vasta, kun ne ylittävät 20 000 euroa. Verolta välttyy valtaosa Suomen vuosittain noin 100 000 perinnönsaajasta. Valtiolle perintöveron poistuminen tulee maksamaan 160 miljoonaa euroa. - Ehkä noin puolet perinnönsaajista pääsee verosta irti kokonaan ja lopuillekin tulee selkeä huojennus, sanoo Veronmaksajien toimitusjohtaja Teemu Lehtinen. Samalla on tarkoitus helpottaa lesken ja perivien alaikäisten lasten tilannetta, jotta perintövero ei veisi heiltä kotia. Vielä ei ole tiedossa, miten asia käytännössä hoidettaisiin. Epätietoisuuden vallassa saavat vielä olla myös yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdoksen suunnittelijat. Suurimmat sukupolvenvaihdosten veronkevennykset teki tosin jo edellinen hallitus, mutta nyt vero aiotaan poistaa kokonaan, ehkä kevään aikana. Lahjavero jää selvästi tiukemmaksi Perintövero kevenee, mutta lahjaveron tulevaisuus on vielä hämärän peitossa. Nykyään perintöjen ja rahalahjojen verottomuuden alaraja on 3 400 euroa.

Tämän hetken tietojen mukaan perheenjäsenille annettavien lahjojen verottomuuden raja nousisi hieman, mutta jäisi selvästi tiukemmaksi kuin perintövero.

Omaisuuden siirtoa jälkipolville harkitsevilla voikin nyt mennä verosuunnittelu uusiksi.

Lähteet: YLE Uutiset