yle.fi-etusivu

Vanhanen: Darfur-operaatio epätodennäköinen

Haavisto haluaa Darfuriin suomalaisia rauhanturvaajia Katso TV-uutisten juttu aiheesta (klo 20.30)

Kotimaa

Pääministeri Matti Vanhanen (kesk.) pitää epätodennäköisenä Suomen osallistumista YK:n rauhanturvaoperaatioon Darfurissa Sudanissa.

Vanhasen mukaan Suomen voimavarat on tällä hetkellä sidottu muihin rauhanturvaoperaatioihin eri puolilla maailmaa.

YK:n turvallisuusneuvosto päätti viime yönä lähettää Sudaniin 26:n tuhannen sotilaan vahvuisen rauhanturvajoukon. Vanhanen korostaa, että Suomi tukee operaatiota poliittisesti ja toivoo, että se auttaa alueen vakavan humanitaarisen kriisin lievittämisessä.

Vanhasen mukaan Suomi tutkii mahdollisuutta osallistua YK:n ja EU:n kaavailemaan siviili- ja sotilasoperaatioon Darfurin pakolaisten auttamiseksi.

Puolustusministeriö ei tyrmää ajatusta

Puolustusministeriön mukaan Suomen osallistuminen Darfur-operaatioon on periaatteessa mahdollista, jos resursseja löytyy.

Puolustusministeriön viestintäjohtaja Jyrki Iivonen sanoo, että ennen operaatioon suostumista on kuitenkin otettava huomioon, että Suomella on EU:n taisteluosasto mukan lukien jo noin tuhat sotilasta operaatioissa.

- Osallistuminen edellyttäisi sitä, että jotain toista operaatiota leikattaisiin. Siinä tapauksessa se on mahdollista, mutta ihan yksinkertaista se ei tietenkään ole, Iivonen sanoo.

Iivosen mukaan on myös mahdollista, että vuodenvaihteessa päivystyksen aloittava EU:n pohjoismainen taisteluosasto osallistuisi Darfurin operaatioon jollain tavalla.

Lähteet: YLE Uutiset