Bergmanin Fanny ja Alexander siirtyy näyttämölle Tukholmassa

Ruotsin kansallisnäyttämö Dramaten tuottaa näytelmän Ingmar Bergmanin Oscar-palkitusta elokuvasta Fanny ja Alexander. Tämä on ensimmäinen kerta kun Ruotsissa nähdään näytelmädramatisointi ohjaajalegendan elokuvasta, kertoo Dagens Nyheter -lehti.

Bergman ehti antaa luvan elokuvansa näyttämöversioon joitain kuukausia ennen kuolemaansa, kertoo teatterinjohtaja Staffan Valdemar Holm.

Dramaten ei ole vielä julkistanut näytelmän ohjaajaa, mutta Bergmanin toivomuksesta näyttämöversion kirjoittaa hänen pitkäaikainen työtoverinsa Ulla Åberg. Fanny ja Alexander -näytelmän maailmanensi-ilta nähdään Dramatenissa syksyllä 2009. Maanantaina kuollut Ingmar Bergman johti Dramatenia vuosina 1963 - 1966. Lisäksi hän ohjasi tukholmalaisteatterissa lukuisia näytelmiä. Bergmanin muistolle on Ruotsissa vireillä lukuisia suunnitelmia. Puhetta on ollut niin patsashankkeesta, kansainvälisestä teatterifestivaalista kuin elokuvapalkinnostakin. Suomessa tulee elokuussa ensi-iltaan Bergmanin elokuvakäsikirjoitukseen Syyssonaatti perustuva näytelmä, joka esitetään Svenska Teaternissa osana Helsingin juhlaviikkoja.