Eminem haastoi Applen oikeuteen

Rap-tähti Eminem on haastanut tietokone- ja viihdetekniikkajätin Applen oikeuteen. Räppärin mukaan yhtiön iTunes-nettimusiikkipalvelussa on myyty hänen musiikkiaan ilman lupaa.

Apple maksaa Eminemin Eight Mile Style -levymerkille jokaisesta ostetusta kappaleesta, mutta tähden levymerkin mukaan musiikin myynnistä ei ole tehty sopimusta. Yrityksen lakimiehen mukaan tapaus on merkittävä ja yleinen musiikkiteollisuudessa ja koskee useita artisteja ja levymerkkejä. Apple ei ole kommentoinut oikeusjuttua.

Eight Mile Style -levymerkin mukaan iTunes-palvelussa on ollut tarjolla 70-80 kappaletta muun muassa Grammy-palkitulta The Eminem Show -albumilta. Yritys omistaa kappaleiden tekijänoikeudet joko kokonaan tai osittain. Levymerkki hakee oikeusteitse 225 000 dollarin korvauksia muun muassa tekijänoikeuksien rikkomisesta. Apple myy kappaleita iTunesin kautta 0,99 dollarin hinnalla Yhdysvalloissa. Levy-yhtiöt saavat summasta noin 0,70 dollaria, josta 0,09 dollaria menee julkaisijalle. Eminemin levymerkki on erityisen tuohtunut siitä, että musiikin jälleenmyyjät tilittävät suurimman osan tuotoista levy-yhtiölle eikä julkaisijalle. Eight Mile Style -levymerkin lakimiehen mukaan Apple on toistuvasti pyytänyt lupaa sen omistamien kappaleiden käyttöön, mutta yritys ei ole sellaista antanut. Eminem on haastanut Applen oikeuteen myös aiemmin. Vuonna 2004 hän syytti yhtiön käyttäneen Lose Yourself -kappaletta ilman lupaa tv-mainoksessa. Tapaus sovittiin oikeuden ulkopuolella.