1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Amerikkalaisviranomaiset: Siltojen kunto tarkastettava

Yhdysvaltalaiset viranomaiset patistavat osavaltioita selvittämään siltojensa kunnon.

Maan liikenneviranomaisten mukaan kaikki keskiviikkona Minneapolisissa romahtanutta moottoritiesiltaa muistuttavat sillat on tarkastettava perinpohjaisesti. Myös liikenneministeri Mary Peters tukee tarkastuksia.

Mississippijoen ylittävä silta sortui yllättäen keskiviikkoiltana keskellä ruuhka-aikaa.

Sillan sortumisessa kuolleiden määräksi on vahvistettu viisi. Viranomaiset uskovat kuitenkin, että jokeen jääneistä ajoneuvoista löytyy vielä useita kuolonuhreja. Kadonneiden määrä on laskenut kahdeksaan, kun korkeimmillaan luvun pelättiin olevan 30. Onnettomuudessa loukkaantui lähes 80 ihmistä.

Sortumisen syytä ei toistaiseksi tiedetä. Silta oli läpäissyt viranomaisten tarkastukset vuosina 2005 ja 2006, mutta siinä oli havaittu rakenteellisia ongelmia.

Kymmeniätuhansia samanlaisia siltoja Yhdysvalloissa oli yli 70 000 siltaa, jotka ovat rakenteiltaan samantyyppisesti viallisia kuin keskiviikkona romahtanut Minneapolisin silta Minnesotassa. Yhdysvaltain insinööriliitto laskee, että niiden korjaamiseen menee ainakin yksi sukupolvi ja hinnaksi tulee 188 miljardia dollaria eli 137 miljardia euroa. Toistaiseksi ei ole mahdollista arvioida, moniko silloista on oikeasti turvallisuusriski. Yhdysvaltain liittovaltion viranomaiset määräsivät myöhään torstaina kaikki osavaltiot tarkistamaan onnettomuussillan kaltaiset sillat romahtamisen varalta. Sillan romahtaminen on synnyttänyt kiivaan keskustelun Yhdysvaltain teknisten perusrakenteiden kunnosta. Onnettomuuden uskotaan olleen ehkäistävissä ennakkoon, jos esimerkiksi tarkistusraportteja olisi luettu huolellisesti. Raporttien mukaan viranomaiset ovat tienneet jo seitsemän vuotta sitten, että sillassa on vakavia rakenteellisia ongelmia.