Ravinnolla ja mielialalla ei suurta yhteyttä

Ravinnonsaannilla ja mielialalla ei ole voimakasta yhteyttä, selviää Kuopion yliopistossa tarkastettavasta väitöskirjasta. Psykiatrian alaan kuuluva väitöskirja kyseenalaistaa näin muun muassa julkisuudessa paljon esillä olleen väitteen, jonka mukaan kalasta saatavat Omega-3-rasvahapot vaikuttavat mielialaan.

Kotimaa

Lääketieteen lisensiaatin Reeta Rintamäen tutkimuksen mukaan terveiden ja sairaiden ravintoaineiden saannissa on kuitenkin poikkeavuuksia. Miehet, jotka olivat olleet sairaalahoidossa vakavan masennuksen vuoksi, saivat ravinnostaan enemmän kahta aminohappoa, seriiniä ja lysiiniä. Näitä aminohappoja on mm. proteiinipitoisessa ruuassa kuten lihassa ja juustoissa.

- Väitöskirjani ei kuitenkaan anna suoraa vastausta siihen, mikä on syy ja mikä seuraus aminohappojen ja sairastamisen välillä. Tässä tarvitaan vielä lisätutkimuksia, Rintamäki toteaa.

Sairaiden ja terveiden välillä oli huomattava ero myös alkoholinkäytössä. Miehet, jotka ilmoittivat masennuksen ja ahdistuksen tunteista sekä unettomuudesta, käyttivät alkoholia jopa lähes puolet enemmän kuin terveet henkilöt.

Kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavien uni vaihtelee Myös bipolaaripotilailla eli kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastavilla löytyi poikkeavuus ravintoaineiden saannissa. Tutkimuksen mukaan bipolaaripotilaat saivat ravinnostaan B12-vitamiinia enemmän kuin terveet henkilöt. Bipolaaripotilailla oli myös terveitä enemmän vuodenaikavaihtelua unen pituudessa ja mielialassa. Sairastuneet kokivat erityisesti syksyn ongelmalliseksi ajaksi. Väitöskirjaa varten tutkittiin vajaat 30 000 keski-ikäistä suomalaista miestä. Miehet osallistuivat väestöpohjaiseen seurantatutkimukseen 5 - 8 vuoden ajan.

Lääketieteen lisensiaatti Reeta Rintamäen psykiatrian alaan kuuluva väitöskirja tarkastetaan Kuopion yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa perjantaina 10.8.

Lähteet: YLE Uutiset