Intiantiikeri katoamassa nopeasti

Intian tiikerikanta on nopeasti tuhoutumassa. Intiassa tehtyjen laskentojen mukaan luonnossa elää enää 1 300 - 1 500 tiikeriä. Vielä viisi vuotta sitten maassa eli noin 3 000 tiikeriä. Lopulliset laskentatulokset saadaan vasta joulukuussa, mutta tutkijat ovat pitkälti yksimielisiä alustavien lukujen paikkansapitävyydestä.

luonto

Suurin syy tiikerien määrän romahtamiseen on salametsästys.

Vaikka kaupankäynti tiikerin ruumiinosilla on ollut kielletty jo vuodesta 1983, niitä on metsästetty erityisesti kiinalaisen lääketieteen tarpeisiin.

Metsästyksen lisäksi tiikerit ovat kärsineet mm. luonnollisten elinympäristöjensä tuhoutumisesta. Intian metsäpeite katoaa nopeaa tahtia ja kaupunkiasutus leviää yhä uusille seuduille.

Tiikerikanta on keskittynyt suojelualueille. Ympäristöjärjestöt harmittelevat, ettei suojelualueilla ole riittävästi valvontahenkilökuntaa estämässä salametsästäjien puuhia.

Luonnontutkijoiden mukaan tilanne on katastrofaalinen, ja tiikerien suojelu pitäisi saada lakisääteiseksi. Intian pääministeri Manmohan Singh vaati perjantaina osavaltioita palkkaamaan lisää henkilökuntaa suojelemaan mahtavaa kissaeläintä.

Intiassa elävä intiantiikeri eli bengalintiikeri (Panthera tigris tigris) on harvinaistumisestaan huolimatta yhä yleisin tiikerilaji. Sitä elää myös Bangladeshissa, Nepalissa, Bhutanissa ja Myanmarissa. Muissa maissa tiikerimäärä on hyvin vähäinen ja Intian kanta on ratkaiseva lajin selviämisen kannalta.

Ennen nyt julki tulleita laskelmia koko maailman intiantiikeripopulaatioksi arvioitiin 3 100 - 4 500. AFP, YLE Uutiset

Muiden tiikerilajien, kuten sumatrantiikeri (Panthera tigris corbetti), malakantiikeri (Panthera tigris jacksoni) ja siperiantiikeri (Panthera tigris altaica) ovat vieläkin lähempänä sukupuuttoa.