1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. luonto

Oikukas talvi vei Suomen luumu- ja kirsikkasadon

Luumusato jää tänä vuonna lähestulkoon nollille, kertoo Hedelmän- ja marjanviljelijäin liiton erikoiskonsulentti Tuija Tanska YLE Uutisten haastattelussa.

luonto

Myös kirsikoiden ja kriikunoiden sato jää erittäin vähäiseksi. Kotimaista päärynää saattaa tulla parhailla kasvupaikoilla hieman, mutta senkin sato on tänä kesänä huono, Tanska arvioi.

Luumun, kirsikan, päärynän ja kriikunan ammattimainen viljely on Suomessa vähäistä, mutta kotipuutarhoissa näitä kasveja on yleisesti.

Syynä huonoon satoon on oikullinen ja lämmin talvi. Säätila vaihteli voimakkaasti pitkin talvea. Marraskuussa saatiin lunta, sitten seurasi pitkä lämmin jakso, jolloin lämpötila oli jopa +10:ssä asteessa. Tämän jälkeen taas tuli pakkasta.

Tanskan mukaan hedelmäkasvien kukkasilmut eivät kestä näin voimakasta vaihtelua. Keväällä kasvit eivät sitten kukkineetkaan juuri lainkaan.

Sään oikuttelu koetteli myös viinimarjoja. Vaikka satoa saadaankin kohtalaisesti, viljelijöillä on ollut paljon vaivaa talven aikana kuolleiden oksien poistamisessa. Paikoin kokonaisia pensaita on jouduttu poistanaan liian suurien talvivaurioiden takia.

YLE Uutiset

Lue seuraavaksi