1. yle.fi
  2. Uutiset

Olympia-aatteessa pelastus?

Sudanin hallituksen tärkein tukija on Kiina. Kansainvälisellä yhteisöllä on olympiakisojen alla mahdollisuus painostaa maata Darfurin suhteen. Ohjaaja Steven Spielberg on tämän jo tehnyt.

Yle Uutisten artikkeliarkisto

Kiinalla ja Sudanin hallituksella on vahvat poliittiset, taloudelliset ja sotilaalliset siteet, mutta suhdetta lämmittää etenkin raha. Kiina ostaa Sudanilta öljyä ja myy takaisin miljardien eurojen arvosta aseita. Samoja aseita, joita hallitus sitten käyttää kapinallisten surmaamisessa.

Molemminpuolisen hyödyn nimissä Kiina on pitkään ja tehokkaasti tukenut kauppakumppaniaan muuta maailmaa vastaan. Se on jarruttanut Sudania koskevia epämiellyttäviä päätöksiä YK:ssa ja välttänyt moittimasta maata julkisesti.

Tähän toveruuteen pyritään lyömään nyt kiilaa olympia-aatteen kautta. Muu maailma uhkaa Kiinan olympiahuumaa, mikäli Kiina ei puutu Sudanin hallituksen tekoihin Darfurin kriisissä. Aktivistit ovat pitkin vuotta kampanjoineet ahkerasti Pekingiä vastaan ja leimanneet kisat verikisoiksi. Tuloksia on jo tullut. Kiina on pelästynyt maineensa vuoksi niin, että se mm. nimitti keväällä oman erityislähettilään hoitamaan Darfur-asiaa.

Tämä ei kuitenkaan muulle maailmalle vielä riitä, vaan asialle halutaan lisää huomiota. Toiminnan kärjessä ovat ihmisoikeusjärjestöjen lisäksi jälleen Hollywood-tähdet.

Kulkueita ja kirjeitä Näyttelijäaktivisti Mia Farrow on Darfur-aktiivisuudessaan omaa luokkaansa. Hän on mm. aloittanut olympiasoihtukulkueen kaltaisen ketjun, jolla halutaan muistaa kansanmurhien uhreja. Soihtu sytytettiin elokuussa tasan vuosi ennen Pekingin olympialaisten alkua. Tshadin rajalla sijaitsevalta pakolaisleiriltä soihtu jatkaa muihin kansanmurhien tapahtumapaikkoihin Ruandassa, Armeniassa, Bosniassa ja Saksassa. Farrow on haastanut myös Hollywoodin kuuluisimman ohjaajan Steven Spielbergin, josta on tullut viimeisin näyttävä Darfurin puolestapuhuja. Farrow närkästyi siitä, että Spielberg toimii Pekingin olympialaisten taiteellisena neuvonantajana ja kysyi haluaako tämä tulla muistetuksi näiden kisojen Leni Riefenstahlina. Spielberg otti moitteista vaarin ja lähetti Kiinan presidentille Hu Jintaolle kirjeen, jossa hän pyysi maata toimimaan YK:n rauhanturvaajien saamiseksi Darfuriin. YK:n turvaneuvoston päättikin elokuun alussa lähettää Darfuriin 26 000 sotilaan rauhanturvajoukon. Hollywood-tähdet eivät ole kuitenkaan ainoita, jotka ovat painostamassa Kiinaa. Yhdysvalloissa satakunta lainsäätäjää vetosi Pekingiin, jotta se auttaisi lopettamaan Darfurin väkivallan.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on puolestaan syyttänyt Kiinaa siitä, että se myy aseita Sudanille. Tämä loukkaa järjestön mukaan YK:n aseiden vientikieltoa alueelle.

Pekingin suhtautuminen muuttumassa Kiinalle suunnatut viestit näyttäisivät ainakin pintapuolisesti menevän perille, mistä on osoituksena Darfur-lähettilään nimitys. Kiina nimitti viime keväänä suurlähettiläs Liu Guijinin Afrikan suhteiden hoitajaksi. Hänen uskotaan keskittyvän työssään nimenomaan Darfurin tilanteeseen. Kiina myös kovisteli harvinaisen voimakkain sanoin Sudania huhtikuussa, jotta maa olisi joustavampi YK:n rauhansuunnitelman edessä. Ja kun YK sai päätettyä rauhanturvaajien lähettämisestä alueelle elokuussa, Peking lupasi tukea tehtävää 300 sotilasinsinöörin voimin. Kaikki tämä viittaa siihen, että Kiinan ulkopolitiikka on muuttumassa. Perinteisesti maassa on ajateltu, ettei toisten valtioiden asioihin tule puuttuu. Nyt ajattelutavassa näyttäisi kuitenkin korostuvan se, että taloudellisen menestyksen kaltainen suuruus on saavutettava myös muilla areenoilla kuten diplomatiassa. Aktivistien suurin toivo on kuitenkin se, että Kiina ei missään nimessä halua menettää kasvojaan Pekingin olympialaisten alla. Jo pelkkä uhkaus siitä, että jotkut tahot boikotoisivat kisoja, saa Pekingin luultavasti kauhistumaan. Maan johtajilla onkin visainen tehtävä tasapainotella kumppaninsa Sudanin ja muun maailman vaatimusten välissä. Riikka Lönngren, YLE Uutiset (siirryt toiseen palveluun)

Lähteet: >>>Rauhattomuus levinnyt naapurimaihin

Lue seuraavaksi