1. yle.fi
  2. Uutiset

Energiateollisuus pitää Elfin näkemyksiä päästökaupasta virheellisinä

Energiateollisuus ry pitää suuria sähkönkäyttäjiä edustavan Elfin arviota päästökaupan kustannuksista liioiteltuina. Myös Elfin tulkinta, että päästökaupan aiheuttama lisäkustannus olisi sellaisenaan tulonsiirtoa asiakkailta sähköntuottajille, on Energiateollisuuden mielestä virheellinen.

talous

Alkuviikosta Elfi arvioi, että toisesta päästökauppakaudesta vuosille 2008 - 2012 on muodostumassa sähkönkäyttäjille kohtuuton. Elfin mukaan päästöoikeuden hinta nostaa koko sähkömarkkinan hintatasoa noin 20 euroa/MWh. Elfin mukaan se aiheuttaa pelkästään Suomessa 1,8 miljardin euron vuotuisen tulonsiirron ja päästökauppavuosina 2008 - 2012 yhteensä 9 miljardin euroa tulonsiirron asiakkailta energiayhtiöille. Energiateollisuus ry:n toimitusjohtaja Juha Naukkarinen kuitenkin katsoo, että päästöoikeuksien hinnan vaikutus ei ole täysimääräinen vaan noin 30 - 80-prosenttinen riippuen ennen kaikkea vesitilanteesta. Tältä pohjalta laskien päästöoikeuksien hintavaikutus sähkön keskimääräiseen hintaan jää Naukkarisen arvion mukaan noin 0,5 - 1,2 senttiin kilowattitunnilta. Kilowattituntikohtainen vaikutus jäisi jopa toista senttiä Elfin arvioimaa pienemmäksi.

Energiateollisuus myös muistuttaa, että 90 terawattitunnin vuotuisesta sähkönkäytöstä 10 TWh katetaan sähkön tuonnilla. Lauhdevoimaa tuottavat puolestaan joutuvat ostamaan suuren osan tarvitsemistaan päästöoikeuksista markkinoilta.

- Tämäkin vaikutus nostaa tietysti sähkön hintaa, mutta näin tiedettiin käyvän, kun päästökauppa käynnistettiin, korostaa Naukkarinen.

Energiateollisuus ry on sähkö- ja kaukolämpöalaa edustava elinkeinopoliittinen ja työmarkkinapoliittinen etujärjestö.

Lähteet: YLE Uutiset

Lue seuraavaksi