Kotimaiselle elokuvalle ei vielä lisävaroja valtiolta

Suomalaisen elokuvan rahoitus on jäämässä budjettiehdotuksen mukaan aiottua pienemmäksi.

kulttuuri

Hallitusohjelmassa kotimaisen elokuvan julkista rahoitusta luvattiiin vahvistaa, mutta toistaiseksi lisärahaa ei ole tulossa vaan elokuvatuotannon osuus on pidetty budjettiesityksessä ennallaan.

Elokuvasäätiön johto kokee tulleensa petetyksi. Säätiön toimitusjohtaja Irina Krohn sanoo YLE Uutisille, että kulttuuriministeriön kanssa käydyissä neuvotteluissa heille oli luvattu korotusten alkavan jo tänä vuonna, vaikkakin toivottua pienempinä.

Ensi vuodelle neuvotteluissa oli sovittu jo kahdeksan prosentin korotuksista. Elokuvantekijöille tämä olisi tarkoittanut noin 1,2 miljoonan euron lisärahaa.

Kulttuuriministeri Stefan Wallinin mukaan neuvotteluissa annettu lupaus koski vain yleisiä linjoja eli tuen nostamista joskus vaalikauden aikana. Hän sanookin tarkoituksena olevan, että elokuvatuotanto alkaa saada lisätukea vuodesta 2009 lähtien.

Kotimainen elokuva on elänyt viime vuodet nousukautta, mutta rahoitus on edelleen kuopassa. Sen saama runsaat 13 miljoonaa euroa on vain kolmannes siitä, mitä Kansallisooppera saa Veikkauksen tuotoista.

YLE Uutiset