Yhdysvaltalaisten eliniänodote jää kansainvälisessä vertailussa

Yhdysvaltalaiset elävät pitempään kuin koskaan ennen, mutta jäävät silti kansainvälisessä vertailussa 41 maan taakse. Esimerkiksi Japanissa, suurimmassa osassa Euroopan maita sekä Jordaniassa, Guamissa ja Cayman-saarilla eletään pitempään kuin Yhdysvalloissa.

Ulkomaat

Tutkijat ovatkin huolissaan siitä, miksi yksi maailman rikkaimmista maista ei pysy muiden maiden vauhdissa.

Vuonna 2004 syntynyt yhdysvaltalainen elää keskimäärin 77,9-vuotiaaksi. Luku on kansainvälisessä vertailussa 42. sijalla ja laskenut jopa 11 pykälää kahden vuosikymmenen takaisesta.

Tutkijat ovat löytäneet monia syitä siihen, miksi Yhdysvalloissa kuollaan nuorempina kuin monissa muissa maissa. Yksi tärkeimmistä tekijöistä on se, että 45 miljoonalta kansalaiselta puuttuu sairausvakuutus, kun esimerkiksi Kanadassa ja useissa Euroopan maissa on yleinen terveydeynhuolto.

Myös liikalihavuus ja ylipainoisuus vaikuttavat eliniänodotteeseen. Yhdysvalloissa lähes kolmannes 20 vuotta täyttäneistä aikuisista on liikalihava. Kaksi kolmannesta aikuista on ylipainoisia.

Pisin eliniänodote on Andorrassa, missä eletään keskimäärin 83,5-vuotiaaksi. Japani, Macao, San Marino ja Singapore seuraavat lähituntumassa.

Lyhimmät eliniänodotteet taas löytyvät Saharan eteläpuolisesta Afrikasta, missä aids-epidemia, nälänhätä ja taistelut lyhentävät elinaikaa.

Lyhin todennäköinen elinikä on Swasimaassa, 34,1 vuotta. Myös Sambiassa, Angolassa, Liberiassa ja Zimbabwessa eliniänodote on lyhyt.

Lähteet: AP