Hyppää sisältöön

30 vuotta sitten kuollutta Elvistä muistellaan tällä viikolla

Rockin kuninkaan Elvis Presleyn kuolemasta tulee tällä viikolla kuluneeksi 30 vuotta. Hän kuoli 42-vuotiaana sydänkohtaukseen Gracelandin kodissaan 16. elokuuta vuonna 1977. Elviksen muistoa kunnioitetaan viikon aikana useissa tapahtumissa eri puolilla maailmaa.

Yli 50 000 Elvis-fanin odotetaan kokoontuvan keskiviikkona Memphisiin laulajan Graceland-tilalle. Kaupungissa järjestetään myös konsertteja, joissa esiintyvät muun muassa Presleyn entinen vaimo Priscilla sekä jäseniä rockin kuninkaan entisestä bändistä. Elviksen perilliset ovat myös ensimmäistä kertaa mukana kilpailussa, jossa valitaan eniten Elvikseltä kuulostava laulaja. Aikaisemmin laulajaa imitoivien on katsottu pilaavan tähden imagoa.

Elvis on edelleen kaikkien aikojen myydyin sooloartisti. Hänen levyjään on myyty maailmanlaajuisesti yli miljardi kappaletta. Yhdysvalloissa rockin kuninkaalla on ollut yli 80 albumia, jotka ovat myyneet kultaa. Kuluvalla viikolla julkaistaan erikoispainoksia Elviksen musiikista ja elokuvista erilaisilla CD- ja DVD-kokoelmilla. Uransa aikana Elvis Presley näytteli kaikkiaan 31 elokuvassa. Presleyn tarina on jatkunut hänen kuolemansakin jälkeen erityisesti uskollisten fanien ansiosta. Tällä hetkellä yli 600 virallista Elvis-faniklubia toimii 45 maassa. Arvioiden mukaan Elvistä imitoivia löytyy maailmasta kaikkiaan 85 000. Laulajan kotipaikalla Gracelandissa vierailee vuosittain noin 600 000 ihmistä.

Elvis on myös edelleen kannatava rahasampo. Talouslehti Forbesin listauksen mukaan hän on toiseksi tuottoisin kuollut julkkis heti Nirvanan Kurt Cobainin jälkeen. Elviksen tuotteita myytiin vuosien 2005 ja 2006 aikana 42 miljoonan dollarin arvosta. Elvistä muistellaan myös YLE Teemalla lauantaina 18. elokuuta, jolloin nähdään neljän Elvis-ohjelman paketti. Illan aloittaa Rex Fowlerin ja Dan Griffinin dokumentti Elviksen 200 Cadillacia ( 200 Cadillacs, USA 2004). Elämänsä aikana Elvis lahjoitti yhteensä 200 Cadillac-autoa ystävilleen, työntekijöilleen ja jopa ventovieraille. Dokumenttia seuraa ohjelma Elvis Presley: Comeback -68, joka on taltiointi maineikkaasta tv-showsta vuodelta 1968, jossa Elvis teki paluun lavoille osoittaen, ettei armeija ollut muuttanut häntä lainkaan.

Elviksen elokuvauraan luodaan katsaus, kun YLE Teemalla nähdään menestyksekkäin Elvis-leffa Viva Las Vegas vuodelta 1964. Teemalauantain päättää konserttielokuva Tämä on Elvis! ( Elvis - That's the Way It Is, USA 1970), jossa Elvis palaa Las Vegasiin, mutta nyt omana itsenään.