"Kuljetusalan ylitöistä kovemmat rangaistukset"

Kuljetusalan ylitöistä hyötyville työnantajille halutaan kovempia rangaistuksia, kertoo Uutispäivä Demari.

Lehden haastattelema Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliiton työsuojelusihteeri Pertti Sulasalmi sanoo, että tällä hetkellä laittomuuksiin syyllistyneet kuljetusyrittäjät saavat yleensä vain sakot työnantajan ja työntekijän välisestä riidasta. Valtio sen sijaan ei kostu mitään työnantajan laittomuuksilla saamasta hyödystä.

Työsuojelupiirien tekemissä kuljetusalan tehotarkastuksissa on käynyt ilmi, että ammattikuljettajat tekevät hurjia ylityömääriä. Enimmillään kuljettajat ovat saattaneet ajaa vuoden jokaisena työpäivänä 15 tuntia. Sulasalmen mukaan vastuu on aina työnantajalla, jonka työnjohto-oikeuden alaisuudessa palkattu kuljettaja ajaa.

Sulasalmi sanoo ymmärtävänsä, että houkutus massiivisiin ylitöihin on monen kuljettajan kohdalla ymmärrettävä asia. Hän kuitenkin huomauttaa, että laittomista ylitöistä maksetaan merkittävästi vähemmän kuin mitä sopimuksiin on kirjattu.

Kovempien rangaistusten ohella Sulasalmi haluaisi parantaa kuljetusalan työaikojen suunnittelua. Hänen mukaansa kuljettajien työajat ylittyvät jatkuvasti siksi, että kuljettajan työ on kuljetuksen suunnittelussa huomioitu huonosti.