Nettiohjelma: CIA muokkailee Wikipediaa

Jos Wikipedian muokkaajia jäljittävään tietokoneohjelmaan on uskominen, muun muassa Yhdysvaltain tiedustelupalvelu CIA ja Vatikaani ovat käyneet sormeilemassa internet-tietosanakirja Wikipedian sivuja. Wikipedia Scanner -ohjelman löydöksistä uutisoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

Ulkomaat

Wikipedia Scanner on luotu selvittämään, ketkä Wikipedian artikkeleita muokkailevat. Se löytää muokkaajien ip-osoitteet, joiden perusteella voidaan selvittää, mistä firmoista käsin artikkeleita muokataan. Ohjelman avulla ei kuitenkaan saa selville, ketkä yksittäiset henkilöt Wikipediassa operoivat.

Ohjelman mukaan CIA:n omistamilta koneilta on editoitu ainakin Iranin presidenttiä Mahmoud Ahmadinejadia koskevaa Wikipedia-sivua. CIA:n työntekijät ovat muutelleet myös tiedustelupalvelun entisen johtajan Porter Gossin sekä amerikkalaisen kuuluisuuden Oprah Winfreyn sivuja.

Ohjelman mukaan Vatikaani taas on käynyt muokkailemassa Sinn Fein -johtaja Gerry Adamsista kertovaa artikkelia. Editoinnissa oli poistettu linkkejä lehtiartikkeleihin, joissa spekuloitiin Adamsin yhteyttä 70-luvulla tapahtuneeseen kaksoismurhaan.

Wikipedia on avoin kaikille

Wikipedia on ilmainen internet-tietosanakirja, johon kuka tahansa voi luoda artikkeleita. Kuka tahansa voi myös muokata toisten tekemiä artikkeleita. Suurin osa muokkaajista korjaa kielioppivirheitä tai tarkentaa faktoja.

Joskus on kuitenkin huomattu, että Wikipediasta poistetaan jollekin taholle vahingollista tietoa. Esimerkiksi Microsoftin tiedetään tarjonneen rahaa ammattilaisille, jotta nämä tekisivät korjauksia yhtiötä koskeviin artikkeleihin. Myös Yhdysvaltain kongressin jäsenet ovat jääneet kiinni poliitikkoja koskevien nolojen faktojen poistelemisesta.

Wikipedian mielestä kalifornialaisessa teknologian instituutissa kehitetty Wikipedia Scanner on hyvä työkalu ristiriitojen estämiseksi. Wikipedia sanoi kannattavansa näkyvyyttä ja toivoi skannerin helpottavan puolueellisuuden havaitsemista.

Lähteet: BBC