Perun maanjäristys luultua voimakkaampi

Perun keskiviikkoinen maanjäristys oli voimakkaampi kuin aluksi kerrottiin. Asiaa tutkineen Yhdysvaltain seismologisen laitoksen mukaan maa järisi Perun rannikolla 8,0 richterin voimalla. Aiemmin voimakkuudeksi kerrottiin 7,5.

Ulkomaat

Kahdeksan richterin järistyksiä tapahtuu keskimäärin vain kerran vuodessa. Tänä vuonna sellainen kuitenkin mitattiin myös keväällä Salomonin saarilla.

Maanjäristyksen vaatimien kuolonuhrien määrä on pelastustöiden edetessä noussut yli 500:aan. Loukkaantuneita on 1 500. Uhrien määrä todennäköisesti kasvaa edelleen, sillä luvuissa on mukana vasta kolme kaupunkia ja raunioissa lienee vielä paljon ruumiita. Raju maanjäristys romahdutti kokonaisia kaupunkeja Perun rannikolla myöhään eilen. Esimerkiksi Piscon kaupungissa taloista on pystyssä enää vajaa kolmannes. Kaupungin pormestarin mukaan 130 000 ihmistä on pikaisen hätäavun tarpeessa. Teiden tuhoutuminen kuitenkin hidastaa avustaja pääsemästä järistysalueille.

Tyynenmeren tsunamivaroituskeskus antoi aamuyöllä Peruun, Chileen, Ecuadoriin ja Kolumbiaan tsunamivaroituksen, mutta perui sen noin tuntia myöhemmin. Keskuksen mukaan alueella koettiin kyllä tsunami, mutta sen korkeus oli vain 20 - 30 senttimetriä.

Varoituksen takia ehdittiin aloittaa evakuoinnit muutamissa Kolumbian ja Perun rannikkokaupungeissa.

Perun presidentti Alan Garcia on sanonut, että maa vältti täpärästi jättimäisen katastrofin. Perun terveysministeriö on kuitenkin julistanut maahan katastrofitilan.

Suomen aikaa kello 2.41 aamuyöllä sattuneiden maanjäristysten keskus oli Perun keskisellä rannikolla pääkaupungista noin 145 kilometriä Limasta kaakkoon. Järistykset tuntuivat myös Ecuadorissa ja Brasiliassa.

Perussa on koettu yli 7 richterin maanjäristys viimeksi vuonna 1974, jolloin maassa koettiin kuukauden välein 7,6:n ja 7,2 richterin maanjäristykset. Peru on seismologisesti epävakaata aluetta. Vuonna 1970 siellä sattui yksi maailmanhistorian tuhoisimmista maajäristyksistä. Siinä kuoli 70 000 ihmistä. Monien kohtaloksi koitui järistyksen laukaisema mutavyöry, joka hautasi alleen Huarazin vuoristokaupungin. Reuters, DPA, AP, AFP