Angkorin muinaisalue paljon luultua isompi

Maailman tärkeimpiin kulttuuriaarteisiin kuuluva Angkorin raunioalue Kambodzhassa on ainakin kolme kertaa niin laaja kuin aiemmin on oletettu, kertovat aluetta kartoittaneet arkeologit.

kulttuuri

Samalla he kuitenkin varoittavat, että lisääntynyt summittainen rakennustoiminta alueen ympärillä Siem Reapissa uhkaa vakavasti Angkorin säilymistä.

800-luvulta 1300-luvulle kukoistanut Angkor oli Sydneyn yliopiston tutkijoiden mukaan paljon muutakin kuin Angkor Watin temppelialue. Kaikkiaan se oli peräti tuhannen neliökilometrin laajuinen. Teollistumista edeltävältä ajalta ei tunneta toista yhtä mittavaa kaupunkikokonaisuutta. Siitä on edelleen havaittavissa maan pinnalla jälkiä, joiden arkeologinen arvo on mittaamaton, tutkijat sanovat. Heidän mukaansa kaupunki, sen asukasmäärä ja asukkaiden tarvitsema elintarvikkeiden määrä kasvoivat, kunnes metsät oli parturoitu riisipeltojen tieltä ja infrastruktuuri romahti. Angkor Watin temppelit ovat Kambodzhan suurin turistinähtävyys. Alueella käy lähes miljoona matkailijaa vuodessa. Köyhälle maalle se tietää lähes miljardin euron vuosituloja, mutta samalla turismi on uhka alueen säilymiselle. Hotellien tarvitsema vesi kuivuttaa maaperää niin, että temppelit uhkaavat ajan pitkää romahtaa, tutkijat sanovat. AFP, Greater Angkor Project

Lähteet: Greater Angkor -projektin verkkosivut