1. yle.fi
  2. Uutiset

Nykytanssi yrittää hakeutua yleisön pariin

Nykytanssin ohjelmistoissa ovat viime vuosina lisääntyneet vuorovaikutteiset, osallistuvat koreografiat. Tänä syksynä katsoja voi jopa hakeutua koreografin vastaanotolle.

kulttuuri

Valtionavun turvin toimivat tanssin aluekeskukset ovat tuoneet paljon hyvää, sanovat tekijät. Ongelma on kuitenkin esitysten markkinointi, johon rahat eivät riitä.

Suomen viisi tanssin aluekeskusta luovat ohjelmistonsa itsenäisesti. Perusohjelmisto, kantaesitykset, toiveuusinnat ja vierailut noudattavat kaikilla samaa linjaa.

Koreografien ja tanssijoiden työpajoissa kehittyy tanssille uusia suuntia kuten vuorovaikutteista, osallistuvaa koreografiaa. Oman sysäyksen nykytanssille on antanut vuonna 2004 perustettu tanssin aluekeskusten verkosto.

Zodiak etsii uusia tapoja lähestyä yleisöä Uuden tanssin keskuksen Zodiakin koreografi Kirsi Monnin mukaan selkeäksi päämääräksi on nostettu parempi yleisön saavutettavuus. Suomessa vielä melko tuntematon käsite sosiaalinen koreografia tuo esimerkiksi Zodiakin syyskauteen tanssija Joona Halosen esityksen. Halonen on kesän aikana kulkenut ihmisten joukossa kaduilla ja rannoilla. Hän on keskustellut ihmisten kanssa, kysellyt ja kuvannut heidän mieliliikkeitään. Kuvista ja keskusteluista muodostuu osa hänen uudesta koreografiastaan Feature.

Favela Vera Ortiz puolestaan avaa koreografin vastaanoton, jossa kenelle hyvänsä pientä maksua vastaan tehdään oma henkilökohtainen koreografia. Koreografian voi esittää vaikka ystäville tai sukulaisille.

Lisäksi monilla kursseilla tehdään tunnetuksi uuden tanssin erilaisia elementtejä. Tanssintekijät vannovat, että kaikki nämä sopivat myös liikuntakammoisille. Uusi tanssi siis hakeutuu kaikenlaisen yleisön pariin ympäri Suomea.

Euroja markkinointiin Koreografi Kirsi Monnin mukaan ongelma on tanssin aluekeskusten rahoitusmallissa, joka toimii kolmikantaperiaatteella. Valtionavustus on sidottu aluekeskusten henkilötyövuosiin eli palkkoihin, kaupunkien avustus menee tilavuokriin ja esitysten tuotoilla on katettava loppuosa henkilöstökustannuksista. - Me kamppailemme koko ajan sen kanssa, mistä löytyvät pennit markkinointiin. Tulee valtavan kalliiksi, jos joudumme pulittamaan kaupallisia taksoja. Rahalla voi vuokrata minkä hyvänsä kerrostalon seinän ja laittaa sinne ilmoituksen. Mutta miten tanssi saa itsensä näkyville, sellaisia rahoja ei ole, ihmettelee Monni. YLE Teema esittelee syksyn aikana henkilökuvadokumentit viidestätoista suomalaisesta nykykoreografista. Kootut askeleet (siirryt toiseen palveluun) -dokumenttisarjan ensimmäinen ohjelma nähdään ensi viikon keskiviikkona. Ensimmäisessä osassa tutustutaan vuonna 1980 syntyneeseen koreografiin ja tanssijaan Eeva Muiluun. YLE Uutiset

Lue seuraavaksi