Hyppää sisältöön

Iranin kurdin turvapaikka-asia käsitellään uudelleen

Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneen Iranin kurdin turvapaikkahakemusprosessi on käynnistetty uudelleen. Naiskurdi oli torstaina Helsingissä Ulkomaalaisviraston kuultavana asiasta, mutta mitään päätöksiä ei ole vielä tehty.

Kielteinen turvapaikkapäätös ajoi 40-vuotiaan Iranin kurdin Naze Aghain kesäkuussa Turun Mikaelin kirkkoon pyytämään apua.

Naze Aghai sanoo, että kirkko oli ainoa vaihtoehto, koska Iranissa hänen henkensä olisi ollut ja on edelleen vaarassa. Iranissa häntä odottaisi poliittisen suuntautumisen takia kidutusta, raiskauksia ja jopa kuolemantuomio.

Toukokuun lopussa Suomen ekumeeninen neuvosto julkaisi yhteiset turvapaikkaohjeet Suomen kristillisille yhteisöille. Ohjeissa kerrotaan, miten turvapaikanhakijoiden kohdalla täytyy menetellä.

Kirkko on antanut väliaikaisen turvapaikan lyhyellä aikavälillä kahdelle ihmiselle. Kirkko sanoo, ettei se pyri suojan antamisella vaikuttamaan oikeudellisiin prosesseihin, vaan ennemminkin herättämään moraalista keskustelua turvapaikanhakijoiden asemasta.

Turun Mikaelin seurakunnan lisäksi Kuopion seurakuntayhtymä on ottanut sudanilaisen Anna Ladon suojiinsa.

Sisäministeriö on kuitenkin toivonut, että kirkko jättäisi turvapaikka-asiat valtiolle.

Iranilainen Naze Aghai uskoo silti kirkon voimaan. Aghai uskoo, että Suomen hallitus kuuntelee myös kirkkoa ja sen mielipidettä.

Syyskuun 21. päivänä kirkko ja Ulkomaalaisvirasto kokoontuvat keskustelemaan turvapaikan hakuprosessista.

Torstain kuulemisen jälkeen Agha päätettiin yllättäen passittaa Metsälän vastaanottokeskukseen, kunnes uusi turvapaikkapäätös on loppuun käsitelty.